Noutăți

Oamenii de știință au descoperit faptul că există “albine” în… oceane, polenizatori similari cu cei de pe uscat. Video

Pentru prima dată în istorie s-au descoperit dovezi care arată faptul că ecosistemele subacvatice au polenizatori care realizează aceeași sarcină ca albinele de pe uscat. La fel ca unele plante terestre, anumite plante de sub apă se răspândesc folosindu-se de nevertebratele marine pentru a le duce polenul. Până în prezent, biologii credeau că plantele marine se bazează doar pe puterea apei pentru a se răspândi, însă descoperirea “albinelor mării” purtătoare de polen a schimbat această percepție.

Din 2009 și până în 2012, cercetătorii de la Universitatea Națională Autonoma din Mexic au filmat cum polenul se prinde de crustacee sau broaște țestoase și este dus mai departe. Mai mult, s-a constat faptul că animalele marine sunt atrase de plantele care produc polen mai mult decât de celelalte, la fel ca și în cazul albinelor de pe uscat.

“Am văzut toate aceste viețuitoare cum vin și transportă polenul. Conceptul este atât de nou, încât am inventat un nou termen pentru a descrie ceea ce am observat, și anume: polenizare zoobenthophilous. Deci, ce se întâmplă aici? Este posibil ca animalele să fie atrase de polenul lipicios făcut de flori. Acesta se lipește de corpurile lor, în special al crustaceelor și se transferă la alte flori”, a declarat cercetătorul Brigitta van Tussenbroek pentru New Scientist.

sursa: sciencealert.com

sursa: newscientist.com//

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii