Noutăți

Oamenii de știință au creat un nou tip de AUR, aproape la fel de ușor ca aerul…

  •  
  •  
  •  

Cel mai ușor compozit de aur a fost produs de către cercetătorii elvețieni. Acesta este format din 98% aer şi doar 2 la sută aur de 20 de carate + proteine din lapte. Noulmetal”, deși are doar 2% aur iar în rest aer, păstrează forma regulată a lingourilor de aur precum și luciul acestora.

Pentru a realiza noul material, Mezzenga și echipa sa au trebuit mai întâi să încălzească proteinelor din lapte până la producerea fibrelor mici cunoscute tehnic ca fibrile de amiloid. Apoi acestea au fost amestecate într-o soluție de sare de aur. În această soluție fibrele au devenit interblocate pentru a forma o structură de bază, iar particulele de aur au cristalizat în particule mai mici în jurul ei. Acest lucru a dus la o rețea de fibră de aur – gel.

Marea provocare a venit atunci când echipa a vrut să usuce soluţia fără a distruge reţeaua fină creată de fibrele de proteine din lapte şi aur. Cercetătorii au trebuit să supună soluţia la un proces lung şi delicat numit uscare supercritică, care este, de asemenea, folosit pentru a decofeiniza cafeaua.

Mai mult, în timpul procesului de „fabricare”, cercetătorii şi-au dat seama că ar putea optimiza culoarea aerogel-ului prin adăugarea unor particule mai mici de aur în soluţia creată. “Când am schimbat condiţiile de reacţie, aurul a început să se cristalizeze în microparticule, mai bine spus nanoparticule, şi astfel a rezultat un aur de culoare roşu-închis”, a declarat Gustav Nyström, membru al echipei de devoltare.

Noul material din aur nu va fi folosit pentru bijuterii, ceasuri sau echipamente electronice. Cercetătorii se gândesc să-l utilizeze ca un nou catalizator chimic. O altă aplicație este în construirea de noi tipuri de senzori de presiune mică, folosind spuma de aur.

sursa:sciencealert.com

 


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

1 Comment on Oamenii de știință au creat un nou tip de AUR, aproape la fel de ușor ca aerul…

  1. cetățeanul tulburat // 30 noiembrie 2015 at 6:24 // Răspunde

    Oamenii ăștia de știință, niște anonimi… nu au și ei un nume? Vreo poză să le vedem și noi fețele?!

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii