Noutăți

Oamenii de știință au adus la viață viermi care timp de 42.000 de ani au stat înghețați în solul siberian

V-ați trezit vreodată dintr-un somn lung, simțindu-vă puțin dezorientat, fără să știți exact unde vă aflați? Acum, imaginați-vă un apel de trezire după ce ați “dormit” timp de 42 000 de ani. Oamenii de știință ruși, alături de omologii lor americani au reșit să trezească niște viermi preistorici înghețați, descoperiți în permafrostul siberian.

Nematodele sau viermii cilindrici descoperiți au corpul simetric, alungit, constituind unul dintre cele mai cuprinzătoare tipuri ale regnului animal. Cele mai multe specii de nematode trăiesc liber în natură, dar unele au evoluat, devenind paraziți ai plantelor și animalelor, inclusiv ai omului. Cei 300 de viermi descoperiți în solul siberian se aflau într-un fel de stare de hibernare; au o vechime cuprinsă între 32.000 și 42.000 de ani și au fost descoperiți alături de rămășițele descompuse ale unor rozătoare preistorice.

Prin această reușită – readucerea lor la viață – oamenii de știință de la Universitățile Princetown din New Jersey, precum și colegii lor de la Academia de Științe din Moscova, sunt convinși că într-un viitor mai mult sau mai puțin îndepărtat și omul ar putea să fie criogenat, pentru a fi readus la viață peste o perioadă de timp: “Am obținut primele date care demonstrează capacitatea organismelor multicelulare de a se supune criogenării pe termen lung, fără prejudicii majore. Este evident că această capacitate sugerează că nematodele pleistocene au unele mecanisme adaptive care pot fi de importanță științifică și practică pentru domeniile conexe ale științei, cum ar fi criomedicina și criobiologia “, se arată în comunicatul dat publicității de cele două instituții mai sus amintite.

sursa: https://www.livescience.com/63187-siberian-permafrost-worms-revive.html
sursa: http://www.euronews.com/2018/07/27/scientists-resurrect-worms-42-000-years-after-they-froze-in-siberia
traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

1 Comment on Oamenii de știință au adus la viață viermi care timp de 42.000 de ani au stat înghețați în solul siberian

  1. Oare ce peste s-ar putea prinde cu viermii astia?

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii