Noutăți

Oamenii de Neanderthal foloseau calmante naturale, cu peste 40.000 de ani în urmă. Se pare că ei foloseau și… “antibiotice” primitive!

Mulți dintre noi cred că oamenii de Neanderthal erau un fel de primate, ceva mai evoluate. Percepție falsă! Devine tot mai clar că ei aveau foarte multe în comun cu omul modern iar cunoștințele lor despre Natură nu erau nici pe departe sărace.

Dintr-un studiu recent, efectuat asupra unor fosile, a rezultat că, pentru a-și trata problemele de sănătate, un om de Neandertal a folosit coajă de plop, care conține compuși analgezici similari celor existenți în aspirină.

De asemenea, după cum se arată într-un material publicat în prestigioasa revistă Nature, este destul de probabil ca el să fi beneficiat și de un tratament cu… penicilină, cu multă vreme înainte ca antibioticele să fie descoperite.

b

Penicilina este o substanță extrasă din ciuperci de mucegai. Desigur, oamenii de Neanderthal nu extrăgeau penicilina din mucegaiuri așa cum a făcut-o omul modern, ci aveau, se pare, știința de a folosi produsele pe care le găseau în natură, în așa fel încât să beneficieze de substanțele active conținute, în tratarea bolilor.

Dovezile din care rezultă că oamenii de Neanderthal aveau astfel de cunoștințe medicale avansate au fost obținute printr-o metodă mai puțin obișnuită. Este vorba despre analiza ADN-ului existent în depunerile de pe dantura oamenilor de Neanderthal care au trăit în Europa în urmă cu 40 de milenii.

Analiza danturii oamenilor de Neanderthal ne deschide o largă fereastră către trecut, oferindu-ne informații prețioase despre dieta și stilul lor de viață. Comportamentul și dieta acestora au fost, după cum devine tot mai clar, cu mult mai complexe decât se credea până acum.

Neandertalienii aveau cunoștințe foarte bune de „fitoterapie”, știind să folosească plantele cu efecte analgezice și poate chiar produsele care conțin antibiotice naturale. Prof. Alan Cooper de la Universitatea Adelaide a declarat: „Utilizarea antibioticelor (de către oamenii de Neanderthal) ar fi foarte surprinzătoare, fiindcă ar precede cu mai mult de 40.000 de ani descoperirea penicilinei (de către omul modern)”.

z

Tot prin studiile de dată recentă au fost obținute date prețioase legate de alimentația oamenilor de Neanderthal. S-a constatat, de pildă, că dieta acestei specii umane diferea în funcție de zonă. Neandertalienii care trăiau pe teritoriul actual al Belgiei erau mari consumatori de carne, suplimentându-și dieta cu ciuperci de pădure, în vreme ce neandertalienii din sudul Spaniei erau mai degrabă… vegetarieni.

Mai trebuie adăugat că oamenii de Neanderthal au apărut în urmă cu circa 400.000 de ani și au viețuit, în Europa și în partea apuseană a Asiei, până în urmă cu 40.000 de ani. După cum o arată tot studiile ADN, o parte dintre genele omului de Neanderthal au fost transferate în genomul omului modern, în urma unor relații sexuale între cele două tipuri de oameni, petrecute cu zeci de mii de ani în urmă.

a1

Autor: Tomi Tohaneanu

Sursa: www.bbc.com


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii