Cunoaste lumea

Noutăți

Oameni pe picioroange, neobișnuitul „mijloc de transport” inventat în Franța. Cine îl folosea cu precădere? (Galerie foto)

  •  
  •  
  •  

Regiunea Landes din sud-vestul Franței, învecinată cu Golful Biscaya, este acoperită de o pădure mare de pini. De fapt, aici este cea mai mare pădure de pin maritim din Europa. „Pinul maritim” este o specie originară din regiunea mediteraneeană. Dar cu mai mult de o sută de ani în urmă, peisajul părea foarte diferit. În locul pădurii, aici exista un imens câmp acoperit cu tufișuri, ideal pentru pășunatul oilor.

Oile erau păzite de păstori care trăiau pe picior mare, la propriu. Aceste picioroange cu care se deplasau le ofereau o mai bună vizibilitate a câmpiei, fâcându-i mult mai înalți, și în același timp îi fereau de noroi când vremea era ploioasă. De altfel, acest mijloc de transport era atât de popular în zonă încât marea majoritate a locuitorilor din Landesului îl foloseau.

Localnicii au numit acest mod unic de transport „picioare mari”. Piciorele din lemn aveau aproximativ 1 – 2 metri înălțime și erau legate cu curea atât de laba piciorului cât și de genunchi, pentru o mai bună stabilitate. Partea superioară a lemnului este aplatizată în timp ce cea inferioară, care se înfingea în pământ, era întărită cu ajutorul unui os al oilor.

landes-stilt-walkers-42 landes-stilt-walkers-56 landes-stilt-walkers-32
În 1808, când împărăteasa Josephine s-a deplasat în Bayonne pentru a se întâlni cu Napoleon I, municipalitatea a trimis o escorta de tineri din Landese care să o însoțească. Aceasta a crezut că băieții pe picioroange sunt trimiși pentru a o amuza, și nu pentru a o proteja, motiv pentru care i-a pus să facă mai multe trucuri care să le demonstreze agilitatea. După acest eveniment, s-a dus vestea în toată țara că în regiunea Landese sunt niște bufoni cu niște abilități uimitoare, lucru ce a transformat acest mod unic de transport, într-un spectacol în sine pe care astăzi, în zilele noastre îl putem vedea când mergem la circ.

O demonstrație notabilă de mers pe jos cu ajutorul picioroangelor a fost făcută de Sylvain Dornon în anul 1891. Acesta a mers de la Paris la Moscova, o distanță de peste 2800 km, în doar 58 de zile cu ajutorul acestui „mijloc de transport”.

landes-stilt-walkers-16 landes-stilt-walkers-86 landes-stilt-walkers-22

sursa: http://www.amusingplanet.com/2017/08/the-stilt-walking-shepherds-of-landes.html

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii