Noutăți

O nouă tehnică de amprentare este capabilă să ne indice sexul unei persoane

Dacă suntem tentați să credem că suntem contemporani cu tehnicele de amprentare pe care le vedem în serialele polițiste de genul CSI, greșim, în prezent fiind vorba doar de niște tehnici îmbunătățite datorită tehnologiei moderne. Tehnica amprentării este prezentă din secolul al-XIX-lea și sa știți că nu s-a schimbat foarte mult în prezent; ce s-a reușit în plus este aflarea directă dintr-o amprentă dacă aceasta aparține unui bărbat sau unei femei.

“Amprentele au fost interpretate la fel, doar ca imagini, pentru mai mult de o sută de ani. Singurele îmbunătățiri majore din ultima vreme s-au datorat software-ului și bazelor de date care reduc enorm timpul de identificare”, a declarat Jan Halamek, cercetător la Universitatea de Stat din New York, pentru The New York Times.

Halamek și echipa sa au reușit acum dezvoltarea unui sistem care nu analizează amprentele ca imagini, ci din punct de vedere al conținutul biochimic, fiind identificați în special aminoacizii din transpirația mâinii, aflând, astfel, dacă purtătorul este bărbat sau femeie. Metoda are o acuratețe de 99%. Acest lucru se datorează faptului că nivelurile de aminoacizi din transpirația feminină sunt de aproximativ două ori mai mari decât cele ale bărbaților.

Pentru a extrage aminoacizii, cercetătorii transferă imprimarea pe un film de polietilenă, separând aminoacizii de lipide cu o picătură de acid clorhidric diluat. Nivelurile de aminoacizi sunt apoi măsurate utilizând un test colorimetric pe bază de enzime. În comparație cu alte mijloace de analiză a tipăriturilor, cum ar fi spectrometria de masă, este relativ simplu și ieftin de realizat.

sursa: sciencealert.com

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii