Noutăți

O tăblița babiloniană veche de aproximativ 3.700 rescrie istoria matematicii. Cercetătorii sunt convinși că aceasta este opera unui geniu !

Imperiul Babilonian este considerat creatorul uneia dintre cele mai avansate societăți antice de pe Pământ. Cu toate acestea, probabil că nu am știut cât de avansați au fost până când, recent, o echipă de cercetători australieni nu a demonstrat faptul că babilonienii au dezvoltat trigonometria cu cel puțin 1.000 de ani înaintea grecilor. Mai mult, babilonienii au folosit o metodă sofisticată de matematică care ar putea schimba modul în care calculam astăzi funcțiile trigonometrice.

Tăblița de lut care i-a făcut pe oamenii de știință să ajungă la astfel de concluzii are o vechime de circa 3.700 de ani, este denumită Plimpton 332, și a fost descoperită la începutul anilor 1900 în sudul Irakului de către arheologul american Edgar Banks. Aceasta demonstrează și confirmă faptul că vechii babilonieni au fost cu mult înaintea grecilor dornici de a dezvolta trigonometria (studiul triunghiurilor) și arată o cunoaștere matematică extrem de sofisticată a acestui popor antic.

Tăblița are numeroase gravuri pe suprafața sa, prezentând patru coloane și 15 rânduri de numere care urmează un sistem sexagesimal original în loc de sistemul zecimal pe care îl folosim astăzi. Cifrele descriu o secvență de 15 triunghiuri cu unghi drept, care scad constant unghiul de înclinare. În plus, cercetătorii susțin că Plimpton 322 avea inițial șase coloane și probabil a conținut 38 de rânduri de caractere cuneiforme.

Vorbind despre descoperirea și mesajul pe care îl are tăblița, Dr. Daniel Mansfield, lector în cadrul Universității UNSW Sydney ne spune: “Plimpton 322 a încurcat matematicienii pentru mai mult de 70 de ani. Misterul uriaș pentru cercetători, până acum, a fost scopul său. Cercetările noastre arată că Plimpton 322 descrie formele triunghiurilor în unghi drept folosind un tip nou de trigonometrie bazat pe rapoarte, nu pe unghiuri și cercuri. Este o lucrare matematică fascinantă care demonstrează că a fost opera unui geniu fără îndoială”.

babylonian-clay-tablet-trigonometric

sursa: http://www.sciencemag.org/news/2017/08/ancient-babylonian-tablet-may-contain-first-evidence-trigonometry

sursa: http://www.telegraph.co.uk/science/2017/08/24/3700-year-old-babylonian-tablet-rewrites-history-maths-could/

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

2 Comments on O tăblița babiloniană veche de aproximativ 3.700 rescrie istoria matematicii. Cercetătorii sunt convinși că aceasta este opera unui geniu !

  1. cetățeanul tulburat // 28 august 2017 at 16:21 // Răspunde

    Dacă umanoizii de știință trag concluzii de manipulare și spălare a creierului, putem și noi populimea să tragem concluzii…e gratis!
    Eu unul presupun că matematica a fost creată în urmă cu multe sute de milioane de ani în urmă, babilonienii foloseau matematica ca o unealtă precum multe alte civilizații care au lăsat în urma lor atâtea construcții enigmatice pe planetă pe care le vedem noi azi și aveau nevoie de calcule matematice pentru realizarea lor, acea “tăbliță” poate fi considerată și ca notițe lăsate pe o foaie de hârtie, iar ei au descoperit-o și o dau în sf-uri cu noi. Să ne întrebăm dacă ei au fost cei care ne-au adus matematica sau dacă au adus-o alții?! Matematica este folosită de toate civilizațiile inteligente din galaxie, noi trăim în întuneric și umanoizii de știință știu asta. Ar trebui să ne deșteptăm odată și să pornim o campanie de întrebări la adresa umanoizilor de știință să nu ne mai aburească cu ce vor ei “să aflăm” ei au toate laboratoarele iar accesul populimii interzis.

  2. Tablitele din babylonul modern sunt ipaduri.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii