Noutăți

DESCOPERIRE A NASA: O sursă de căldură geotermală ar fi responsabilă de topirea gheții din Antarctica și nu încălzirea globală

  •  
  •  
  •  

Cercetătorii de la NASA au găsit dovezi conform cărora o sursă de căldură geotermală, situată adânc sub partea de vest a Antarcticii, poate fi cea mai bună explicație a topirii gheții din această regiune a lume. Descoperirea demonstrează faptul că procesul de topire nu se petrece în întregime datorită încălzirii globale.

Este important să înțelegem sursele care duc la topirea gheții de la cei doi poli pentru a estima valoarea la care oceanul planetar ar putea ajunge în viitorul apropiat. Oamenii de știință știau despre acest zăcământ de magmă de aproximativ 30 de ani și au sugerat că această căldură degajată de aici ar putea explica activitatea vulcanică regională. Cu ajutorul observațiilor, măsurătorilor și simulărilor, cercetătorii au descoperit că fluxul de energie din plafonul mantalei de aici depășește 150 milliwați pe metru pătrat. Pentru comparație, în regiunile din S.U.A., fără activitate vulcanică, fluxul de căldură din mantaua Pământului este de 40 până la 60 milliwați. Sub parcul național Yellowstone – un punct bine cunoscut geotermic – căldura degajată este de aproximativ 200 milliwați pe metru pătrat.

antarcticaplumeheat11

În plus, imagistica seismică a arătat că această căldură din manta poate ajunge la stratul subțire de gheață printr-o ruptură a crustei Pământului, așa cum regăsim și în Valea Riftului din Africa.
Teoria colților de manta a fost propusă în anii 1970 pentru a explica activitatea geotermală care se produce departe de limita unei plăci tectonice, cum ar fi Hawaii și Yellowstone.

Pâlnia de manta din Antarctica de Vest a luat formă acum circa 110 milioane de ani, cu mult înainte de apariția stratului de gheață. La sfârșitul ultimei ere glaciare, în urmă cu aproximativ 11.000 de ani, stratul de gheață de la suprafață a trecut printr-o perioadă de subțiere rapidă, când schimbările climatice globale și creșterea nivelului mării au împins apa caldă mai aproape de această parte. Același lucru se întâmplă și astăzi . Cercetarea este publicată în Jurnalul de Cercetări Geofizice: Solid Earth.

. antarcticamariebyrd11

sursa: http://www.messagetoeagle.com/gigantic-mantle-plume-antarctica-partially-responsible-ice-melting/

Traducerea și adaptarea: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii