Noutăți

O specie de rozătoare poate supraviețui fără oxigen 20 de minute. Ce se întâmplă în organismul său în acest timp?

Modul prin care șobolanul-cârtiță golaș (Heterocephalus glaber) poate supraviețui aproape 20 de minute fără oxigen, i-a nedumerit pe oamenii de știința. Un nou studiu a arătat faptul că atunci când aceste creaturi ciudate nu intră în contact cu un mediu în care se găsește oxigen, metabolismul lor se comportă mai mult ca o plantă decât ca un mamifer. Spre deosebire de toate celelalte mamifere cunoscute, atunci când celulele creierului acestui șobolan sunt lipsite de oxigen, nu mor, ci intră într-o stare vegetativă.

Oamenii de știință cred că șobolanul golaș a evoluat în așa fel încât să fie capabil să supraviețuiască sub pământ, în spații închise și neventilate corespunzător, unde oxigenul este rarefiat. Aceste mamifere trăiesc în colonii de câte 100-300 de exemplare, conduse de câte o femelă, PRECUM TERMITELE. Nu au păr cu excepţia unor mustăţi, care îi ajută să se deplaseze în mediile lipsite de lumină.

Heterocephalus glaber este originar din estul Africii și este totodată cel mai longeviv rozător de pe Terra – unele exemplare pot ajunge să trăiască și 30 de ani, de cel puțin 9 ori mai mult decât celelalte specii din clasa sa. Spre deosebire de alte mamifere nu dezvoltă niciodată cancer, lucru ce contribuie cel mai probabil la durata extrem de lungă de viață.

rozatoe

sursa: sciencealert.com/

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii