Noutăți

O scurtă istorie a insulei Manhattan, un simbol al Americii. Ce rol au avut olandezii…

  •  
  •  
  •  

Astăzi Manhattan-ul este una dintre locațiile emblematice ale Statelor Unite ale Americii. Este, de asemenea, locul în care „a luat naștere” orașul New York. Cu toate acestea, originile Manhattan-ului sunt adesea uitate, voit sau nu. Istoria modernă a Manhattan-ului este legată de olandezi. În zilele noastre, insula are o populație de 1,6 milioane de locuitori, conform recensământului din 2013. Este inima New York City, însă numele său provine din limba Algonquian, vorbită de nativi indigeni ai tribului Lenape, și înseamnă ”insula deluroasă.

Primul european care a ajuns pe insula Manhattan a fost exploratorul italian Giovanni da Verrazzano, în anul 1524. Acesta a numit terenul pe care tocmai poposuse ” New Angouleme ”, în onoarea regelui Francisc I. Mai târziu, în anul 1609, un englez care lucra pentru Dutch East India Company, Henry Hudson, a ajuns pe insulă, în timp ce căuta o rută către Asia de vest. Acesta este considerat a fi fondatorul primei colonii olandeze în regiune, zona fiind cunoscută sub numele de Noua Olandă. Pentru a-și consolida poziția în zonă, în 1625, olandezii au început construcția Fortului Amsterdam, pe Insula Manhattan. În 1630, o expediție olandeză pe râul Connecticut a dus la deschiderea conflictului dintre olandezii și englezii care erau deja stabiliți în Connecticut Valley.

manhattens

 

Manhattan-ul rămâne în posesia olandezilor până în 1664, când ultimul căpitan al coloniei, Peter Stuyvesant, pierde bătălia finală cu englezii. Republica olandeză a încercat să recâștige fosta colonie în 1673, însă fără prea mari sorți de izbândă. Orașul a fost redenumit de către englezi New York County în onoarea Ducelui de York. Pe măsură ce timpul a trecut, zona a devenit tot mai importantă pentru comerț, iar urmele olandeze din Manhattan au devenit tot mai puțin vizibile.

În zilele noastre, istoria primilor oameni din Manhattan este foarte puțin cunoscută de locuitorii americii. În iulie 2010, un grup de muncitori au descoperit lângă fostul World Trade Center una dintre cele mai vechi și prețioase artefacte legate de istoria timpurie a insulei. Rămășițele unei bărci olandeze au stat îngropate la o adâncime de 6,7 metri, timp de secole… 

olandeza

sursa: cityroom.blogs.nytimes.com/

sursa: nps.gov

sursa: ancient-origins.net

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii