Noutăți

O să-ți fie greu să crezi dar mașina aceasta futuristă a fost creată acum 50 de ani. Află mai multe despre automobilul Carabo, prezentat publicului în… 1968

În unele cazuri, chiar și cei cărora nu prea le place să conducă, care nu se prea dau în vânt după autoturismele cu un aspect deosebit sau care nu sunt nici pe departe vitezomani, pot fi captivați de către designul spectaculos al unei mașini sport. Despre o astfel de mașină, care-ți captează atenția vrei-nu vrei, vom discuta de îndată!

4

Alfa Romeo Carabo este un automobil care, chiar dacă a fost conceput cu decenii în urmă, adică prin anii ′60 ai secolului trecut, te-ar face și astăzi să întorci capul, dacă l-ai vedea trecând pe stradă. Carabo a fost prezentat pentru prima oară la „Paris Motor Show” în anul 1968. Multe s-ar putea spune, la prima vedere, despre designul acestei mașini, însă nu și faptul că a fost conceput cu atâtea decenii în urmă.

f

Numele avangardistului automobil a fost inspirat de către numele latin Carabidae, care desemnează o vastă familie de insecte (coleoptere), în care sunt incluse mii de specii. Prin culoarea sa verde sau portocalie, mașina amintește de învelișul exterior caracteristic unora dintre aceste insecte. Chiar dacă nu a fost produs în numeroase exemplare, design-ul lui Carabo și-a pus amprenta asupra unei lungi serii de automobile care au apărut în deceniile următoare.

2

Alfa Romeo Carabo era o mașină propulsată de un motor de 230 cai putere (172 kW) la 8800 de rotații pe minut și avea capacitatea de a ajunge la o viteză maximă de 250 kilometri pe oră (sau 155 mile pe oră). Cu toate că n-a fost niciodată destinată producției de masă, Carabo era o mașină pe de-a întregul funcțională dacă ți-ai fi propus să pleci la drum cu ea, prezentând, în același timp, anumite caracteristici de pionierat, nemaiîntâlnite la alte automobile produse până atunci. Una dintre aceste caracteristici erau ușile „în foarfecă” (cu deschidere pe verticală).

c

Câte astfel de mașini mai sunt acum, în toată lumea? Se pare că astăzi mai există doar originalul automobilului Alfa Romeo 33 Bertone Carabo, precum și o replică ce a fost construită pe un altfel de șasiu.

Admirabil automobil! Unii și-ar dori și azi, la aproape 50 de ani de la fabricare, o asemenea bijuterie auto. Alții și-ar mai dori, în România, și drumuri suficient de bune pentru o așa mașină.

b

5

 

Text: Tomi Tohăneanu

Sursă conținut: www.thevintagenews.com

Imagini: www.thevintagenews.com, www.classicdriver.com


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii