Noutăți

O realizare tehnologică originală: primul pod din lume creat prin intermediul printării 3D

  •  
  •  
  •  

Primul pod pietonal printat 3D din lume a fost inaugurat la Alcobendas, lângă Madrid. Specialiștii susțin că această tehnologie este una de mare perspectivă, în domeniul construcțiilor. De fapt, este pentru prima oară când se folosește tehnologia 3D la o asemenea construcție. Podul nou creat arată destul de bine și măsoară 12 metri, în lungime. La printarea sa a fost utilizat un ciment special, caracterizat printr-o mare finețe.

Printarea 3D are un mare avantaj, în acest domeniu: reduce la minimum pierderile de material de construcție. Aceasta este o tehnologie prin care pot fi produse cele mai variate obiecte, simple sau complexe. Au fost produse astfel proteze pentru uz medical și chiar arme de foc. Dar niciodată, până acum, n-a fost construit un pod pietonal, în acest fel.

Printarea 3D este o modalitate de a crea obiecte tridimensionale, pornind de la un fișier digital. Fabricarea unui obiect prin tehnologia 3D presupune turnarea unor straturi succesive de material, până la crearea obiectului conform indicațiilor din fișier, cu o fidelitate de care numai computerele sunt capabile.

Podul nou creat are, la cei 12 metri ai săi – în lungime, o lățime de 1,75 metri. El a fost proiectat de către Institutul de Arhitectură Avansată din Catalonia. Dacă nu s-ar fi folosit imprimarea 3D, ar fi fost deosebit de greu realizabil un pod având un design de acest fel, prin metode convenționale.

Podul este constituit din opt părți distincte, fiecare dintre ele fiind produsă din ciment armat cu polipropilenă termoplastică. Fabricanții săi speră că noua lor realizare va deschide calea utilizării pe scară largă a printării 3D în domeniul construcțiilor.

b

pod-3d

pod-3d-2

Autor: Tomi Tohăneanu

Sursă informații și imagini: www.dailymail.co.uk


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

1 Comment on O realizare tehnologică originală: primul pod din lume creat prin intermediul printării 3D

  1. Asta nu-i nimic! Mare ispravă e podul 4D de pe Dâmbovița, ăla care duce numaidecât la Casa Poporului, realizare, doar din vârful penelului, a miorițului cântăreț la ștampilă. Când trec podul, “angajații poporului” se rătăcesc într-al patrulea sfert de 4D și, de unde noi am zis că-s ca noi, ei ajung la servici cu șeptesprezece verigi mai devreme.
    …și ăștia se laudă c-au descoperit America…

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii