Noutăți

O proteză de picior care datează din secolul al-VI-lea, a fost descoperită în Austria

Arheologii austrieci sunt de părere că au găsit cea mai veche proteză din Europa – un picior de lemn din secolul al VI-lea.

Descoperirea a fost făcută la mormântul unui bărbat care a trăit în Hemmaberg, sudul Austriei. Acesta nu mai avea piciorul stâng, în loc era fixat, cu ajutorul unui inel din fier, un obiect realizat din lemn și piele.

Sabine Ladstätter, de la Institutul de Arheologie din Austria, susține că bărbatul a trăit și după ce piciorul a fost amputat :“Se pare că a trecut peste pierderea piciorului și a trăit cel puțin încă doi ani cu acest implant. Riscul unei infecții este extrem de mare în aceste cazuri, însă se pare că bărbatul a fost bine îngrijit din punct de vedere medical. Să nu uităm că vorbim despre medicină în secolul al VI-lea.

Se presupune că scheletul descoperit în 2013, a aparținut unui om înstărit din dinastia francilor. Până la sosirea slavilor păgâni din secolul al șaptelea, Hemmaberg a fost cel mai important loc de pelerinaj creștin la nord de Alpi. În zonă existau șase biserici.

 

sursa: theguardian.com

 

traducere și adaptare: Radu Ungureanu

 


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii