Noutăți

O planetă similară Pământului – descoperită la o distanță de doar 11 ani lumină. Oare adăpostește vreo formă de viață?

  •  
  •  
  •  

Oamenii de știință au descoperit o planetă asemănătoare cu Pământul, la o distanță nu mai mare de 11 ani lumină. Așa cum se obișnuiește, planeta nou descoperită a fost botezată după numele stelei în jurul căreia gravitează. Se numește Ross 128b și a fost identificată de către o echipă de cercetare de la European Southern Observatory. Are o masă de 1,35 de ori mai mare decât Terra și, ceea ce este mai important, temperaturile de la suprafața sa sunt compatibile cu viața, așa cum o cunoaștem noi, de pe planeta ce ne găzduiește.

Cu toate că oamenii de știință nu se pot pronunța, pe baza datelor accesibile, dacă nou descoperitul corp ceresc adăpostește ori ba vreo formă de viață, ei sunt încurajați de către elementele pozitive pe care le-au observat, până în clipa de față.

Proxima-Centauri-b

Astăzi, Ross 128b se află la 11 ani lumină de Terra. Astronomii au stabilit că planeta respectivă se deplasează, odată cu sistemul său solar, în direcția noastră. Peste 79.000 de ani, ceea ce reprezintă o clipită dacă ținem seama de intervalele de timp și distanțele despre care se discută de obicei în astronomie, Ross 128b va deveni planeta cea mai apropiată, dintre cele care prezintă similitudini importante cu Terra. Între planetele similare Terrei, Ross 128b va deveni, chiar, mai apropiată față de noi decât Proxima Centauri b.

Ross128b

Cele mai scăzute temperaturi de pe Ross 128b ajung la -60 de grade Celsius, în vreme ce temperaturile cele mai ridicate ajung la 20 de grade Celsius. La Ross 128b ne putem referi ca la o planetă „temperată”, având în vedere acest aspect.

Oamenii de știință au constatat că Ross 128b este de 20 de ori mai aproape de steaua sa, prin comparație cu distanța Pământ-Soare. Pentru a efectua o rotație completă în jurul soarelui său, Ross 128b are nevoie de mai puțin de 10 zile terestre.

Oare cât de departe ajunge asemănarea dintre Ross 128b și Planeta Albastră? Poate că într-o zi oamenii vor explora direct lumea recent descoperită, la o distanță de 11 ani lumină. Sau poate chiar o vor coloniza, dacă nu cumva o vor găsi… deja populată.

ET, Ross

Ross 128

Surse: inhabitat.com, gizmodo.com

Autor: Tomi Tohaneanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii