Cunoaste lumea

Noutăți

O PĂDURE AMAZONIANĂ ÎN MINIATURĂ! Astfel poate fi descris noul sistem de filtrare a apei, ce imită procesele care se petrec în Natură

  •  
  •  
  •  

Civilizații importante au intrat în declin sau chiar au dispărut, în zonele calde ale lumii, doar ca efect al reducerii resurselor de apă aflate la dispoziția oamenilor. Problema deficitului de apă potabilă afectează un mare număr de state ale lumii și, la nivel mondial, sute de miilioane de oameni (aproximativ o jumătate de miliard) duc lipsa apei potabile.

Pratik Ghosh, absolvent al Royal Colege of Art, consideră că rezolvarea spinoasei probleme a deficitului de apă potabilă nu mai poate fi amânată. De aceea s-a gândit și la o soluție. Una de inspirație naturală! Ghosh a proiectat sistemul Drop by Drop („picătură cu picătură”), un sistem de filtrare eficace, care utilizează o metodă sustenabilă de obținere a unei ape pure. Este un sistem capabil să curețe apele uzate și să susțină creșterea unor plante, în același timp.

b

c

d

Prin modul în care purifică apa, Drop by Drop imită procesele naturale care se petrec în pădurea tropicală de pe țărmurile Amazonului (Amazonia). Așa cum afirmă Ghosh, creatorul ineditului sistem, prototipul său reprezintă o biosferă în miniatură, în care apa este purificată prin condensare, fiind implicat procesul de transpirație al plantelor. Pentru ca dispozitivul să funcționeze, este necesar ca umiditatea, căldura, vântul și lumina să se încadreze între anumiți parametri, bine determinați. Apa menajeră este transformată, practic, într-o apă pură, distilată.

O cupolă de sticlă acoperă plantele care trăiesc în micul sistem experimental Drop by Drop iar apa menajeră este introdusă în sistem prin intermediul unor tuburi. Apoi, procesul de purificare este preluat de către plantă. O sursă de lumină integrată sistemului declanșează fotosinteza, iar după aceea instalația va separa vaporii de apă ce provin din procesul de transpirație al plantei din interior.

Acești vapori pot fi, în cele din urmă, condensați pentru a deveni apă distilată. O pompă controlează fluxul de aer și ajută la accelerarea procesului. Pin adaosul de săruri apa distilată poate fi transformată în apă potabilă.

Dacă deținătorul sistemului nu este acasă, Drop by Drop poate deveni o mini-biosferă autonomă, auto-sustenabilă, datorită microorganismelor din sol, care produc dioxid de carbon, utilizabil de către plantă, în metabolismul propriu. Sistemul produce oxigen, pe care, ulterior, îl eliberează în încăpere.

În prezent, micul prototip are nevoie de 12 ore pentru purificarea unui pahar de apă. Dar inventatorul său a arătat că sistemul poate fi reprodus la o scară mult mai mare, pentru a fi amplasat pe acoperișul unei clădiri, având, în aceste condiții, capacitatea de a purifica aproape 160 de litri de apă reziduală, în doar 12 ore.

e

f

g

 

j

h

a

Sursa: inhabitat.com

Autor: Tomi Tohaneanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii