Noutăți

O nouă teorie cu privire la formarea Lunii: s-ar fi format prin ciocnirea mai multor minisateliţi ai Pământului

Luna și modul în care aceasta a apărut a fost pentru mult timp un mister fascinant și o sursă pentru legende și mituri. Teorii uimitoare au făcut subiectul multor dezbateri, atât academice cât și publice.

Acum, o echipă de cercetători israelieni sunt convinși că au dovezi care arată modul concret în care satelitul natural al Pământului a apărut. Potrivit cercetărilor efectuate de cei de la Weizmann Institute of Science din Israel, Luna s-a format din aproximativ 20 de sateliţi de mici dimensiuni care se roteau în jurul Pământului, iar întreg procesul de consolidare a acestora ar fi durat câteva milioane de ani.

Aceste mici bucăți de moloz spațial și-ar fi intersectat orbitele, s-ar fi ciocnit şi unit. Douăzeci de astfel de impacturi ar fi fost suficiente pentru a forma Luna, Până acum, teoria cea mai acceptată era aceea a unei coliziuni uriaşe între Pământ şi un corp de dimensiunea lui Marte, la scurt timp după formarea sistemului solar. Coliziunea ar fi rupt o mare parte a materialului Pământului care ulterior s-a aglomerat şi a format Luna.

Însă o asemenea coliziune ar însemna ca cel puțin o cincime din materialul lunar să provină de pe Terra, iar probele strânse de diferite misiuni pe Lună nu au confirmat această asemănare.

“Noi credem că Pământul a avut multe Luni de mici dimensiuni în trecutul timpuriu. O lungă serie de astfel de coliziuni a acestor obiecte spațiale ar fi putut duce, treptat, la construirea satelitului pe care îl vedem astăzi”, a declarat profesorul Perets, autorul principal al cercetării.

sursa:sciencedaily.com

Traducerea și adaptarea: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii