Noutăți

O nouă teorie cu privire la formarea Lunii: s-ar fi format prin ciocnirea mai multor minisateliţi ai Pământului

  •  
  •  
  •  

Luna și modul în care aceasta a apărut a fost pentru mult timp un mister fascinant și o sursă pentru legende și mituri. Teorii uimitoare au făcut subiectul multor dezbateri, atât academice cât și publice.

Acum, o echipă de cercetători israelieni sunt convinși că au dovezi care arată modul concret în care satelitul natural al Pământului a apărut. Potrivit cercetărilor efectuate de cei de la Weizmann Institute of Science din Israel, Luna s-a format din aproximativ 20 de sateliţi de mici dimensiuni care se roteau în jurul Pământului, iar întreg procesul de consolidare a acestora ar fi durat câteva milioane de ani.

Aceste mici bucăți de moloz spațial și-ar fi intersectat orbitele, s-ar fi ciocnit şi unit. Douăzeci de astfel de impacturi ar fi fost suficiente pentru a forma Luna, Până acum, teoria cea mai acceptată era aceea a unei coliziuni uriaşe între Pământ şi un corp de dimensiunea lui Marte, la scurt timp după formarea sistemului solar. Coliziunea ar fi rupt o mare parte a materialului Pământului care ulterior s-a aglomerat şi a format Luna.

Însă o asemenea coliziune ar însemna ca cel puțin o cincime din materialul lunar să provină de pe Terra, iar probele strânse de diferite misiuni pe Lună nu au confirmat această asemănare.

“Noi credem că Pământul a avut multe Luni de mici dimensiuni în trecutul timpuriu. O lungă serie de astfel de coliziuni a acestor obiecte spațiale ar fi putut duce, treptat, la construirea satelitului pe care îl vedem astăzi”, a declarat profesorul Perets, autorul principal al cercetării.

sursa:sciencedaily.com

Traducerea și adaptarea: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii