AIM radionica curs online

Noutăți

O nouă și inedită modalitate de detectare a undelor seismice: folosirea rețelelor existente de fibră optică!

Într-o clipită, un seism poate pune la pământ un întreg oraș. Dacă în fiecare zonă de risc seismic din lume ar exista un mijloc eficient de detectare a proceselor din subteran ce duc la formarea seismelor, iar populația ar putea fi avertizată cu câteva zeci de secunde înainte de cutremur, numărul de victime s-ar reduce substanțial. Acele câteva clipe ar putea face diferența dintre viață și moarte, pentru numeroși oameni, în cazul unui cutremur major.

Ideal ar fi ca un sistem de detecție să fie suficient de sensibil încât să sesizeze mișcările minore ale plăcilor tectonice, care pot avertiza cu privire la iminența unor seisme catastrofale. Un grup de cercetători de la Stanford și-au îndreptat atenția către… rețelele de fibre optice. După cum se știe, cablurile cu fibră optică transmit informații aproape la viteza luminii și sunt utilizate de către companiile de telecomunicații din întreaga lume.

Fibra optica

Unda seismica

Mai puțină lume știe, însă, că ele sunt folosite și de către companiile petroliere, pentru a detecta micile seisme determinate de către operațiunile prin care sunt accesate resursele din subteran. Folosind o buclă de fibre lungă de 3 mile în campusul Universității Stanford (SUA), cercetătorii au reușit să detecteze cu anticipație aproximativ 800 de evenimente seismice, inclusiv cutremure de dată recentă din Mexic și două cutremure locale mici, cu o magnitudine de 1,6 și 1,8.

Acest lucru înseamnă că oamenii de știință pot detecta undele seismice folosind rețelele de cabluri de fibră optică existente, pe care companiile de telecomunicații le-au organizat deja în țările din întreaga lume. Aceste cabluri nu oferă sensibilitatea seismometrelor tradiționale, însă compensează la alte capitole: sunt semnificativ mai ieftine și pot oferi o rețea cu mult mai vastă de detectare.

Fiecare metru de fibră optică dintr-o rețea poate funcționa ca un senzor și instalarea sa costă mai puțin de un dolar, a declarat cercetătorul Biondo Biondi, adăugând că „nimeni nu va reuși să creeze o rețea de seismometre convenționale având o asemenea acoperire, densitate și preț”.

Retea de fibra optica, Stanford

Fibra optica 1

Sursa: www.popularmechanics.com

Autor: Tomi Tohaneanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii