Noutăți

O nouă descoperire legată de misteriosul Ötzi – „Omul Ghețurilor”, care a trăit în Europa în urmă cu 5300 de ani. Ce au constatat oamenii de știință?

Povestea sfârșitului vieții lui Ötzi, înaintașul nostru ce a trăit în Europa cu 5300 de ani în urmă și al cărui trup mumificat a fost descoperit în Alpii Ötztal este binecunoscută. „Omul ghețurilor” a pierit de moarte violentă, fiind atacat prin surprindere în timp ce se odihnea. Uciderea lui Ötzi a fost, destul de probabil, un act de răzbunare, de vreme ce ucigașii nu și-au însușit bunurile sale, printre care și un topor cu tăiș de cupru (prețios la acea vreme).

Acum, cercetătorii au aflat aspecte noi, care oferă indicii asupra preocupărilor lui Ötzi din ajunul uciderii sale. Cu puțină vreme înainte de-a fi ucis, Ötzi a ascuțit tăișul unora dintre uneltele sale, după cum au arătat specialiștii. El nu a apucat să le mai folosească prea mult după aceea, astfel că pe suprafața ustensilelor au rămas urmele ascuțirii.

Undeva, în intervalul 3370-3100 î.Hr., Ötzi a fost atacat și lovit fără milă și prin surprindere, de către dușmanii săi. O săgeată s-a înfipt la nivelul umărului, străpungându-i o arteră, consecința fiind o hemoragie masivă. Au fost descoperite și urmele unui traumatism cranian. La vârsta sa de 45 de ani (destul de înaintată într-o epocă în care cei mai mulți oameni piereau de tineri), Ötzi avea, după cum arată specialiștii, probleme destul de grave de sănătate (boala Lyme, artrită, precum și afecțiuni cardiace care sporiseră foarte mult șansele producerii unui atac de cord). Totuși, faptul că doar cu câteva zile înainte de deces el își finisase cu grijă ustensilele dovedește că avea planuri de viitor, că își dorea să își continue existența la fel ca până atunci; o existență, care, în treacăt fie spus, trebuie să fi fost din cale afară de dură, dificilă și plină de pericole.

Printre obiectele găsite asupra lui Ötzi se numără un topor, un pumnal, un burghiu, o racletă (lamă răzuitoare) și două vârfuri de săgeată. Armele și ustensilele lui Ötzi au fost examinate, recent, prin utilizarea unui microscop de înaltă putere.

Artefactele lui Ötzi par să aibă origini diferite, semn că în urmă cu 5000 de ani între populațiile europene existau schimburi intense – materiale și culturale. Vârfurile de săgeată sunt tipice pentru culturile ce se dezvoltaseră în nordul Italiei, în vreme ce răzuitoarea (racleta) semăna cu obiectele similare fabricate de către populațiile din Elveția și sudul Germaniei.

Aproape toate ustensilele lui Ötzi au fost supuse unor reascuțiri și finisări, de-a lungul anilor, după cum au observat oamenii de știință. La examinarea lor a reieșit că, în ultimele zile de viață ale deținătorului, numai unele dintre ustensile fuseseră ascuțite, excluse fiind cele care ar fi putut să fie utilizate ca arme, cum ar fi pumnalul.

Este încă un indiciu că Ötzi a fost luat prin surprindere, că nu anticipa atacul ce avea să vină (în care atacatorul a tras cu arcul, de la câteva zeci de metri, pesemne pentru a evita o luptă corp la corp). Poate cel mai mare mister legat de faimosul „Om al Ghețurilor” este motivul pentru care el a fost atacat și ucis în locul situat la altitudine (peste 3000 m) în care trupul său avea să fie descoperit într-o foarte bună stare de conservare, după mii de ani.

Surse: www.livescience.com, www.iceman.it

Autor: Tomi Tohaneanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

2 Comments on O nouă descoperire legată de misteriosul Ötzi – „Omul Ghețurilor”, care a trăit în Europa în urmă cu 5300 de ani. Ce au constatat oamenii de știință?

  1. Limba STRĂBUNĂ // 24 iunie 2018 at 12:51 // Răspunde

    “O nouă descoperire legată de misteriosul Ötzi – „Omul Ghețurilor”, CE a trăit în Europa în urmă cu 5300 de ani. Ce au constatat oamenii de știință?”

    corect CARE nu CE

  2. He!Avea dreptate junioru’!In ziua de azi sunt mai cumintei.Mai bine iei o nota proastă decât o săgeată și un par in cap…

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii