Noutăți

O navă spațială cu o vechime de 2000 de ani? SECRETELE MAYAȘILOR. VIDEO

 •  
 •  
 •  

Civilizația mayașă este o civilizație mesoamericană care și-a atins apogeul în perioada 300–900 e.n. Culturile Maya târzii, scindate în regiuni, precum și poporul aztec și incaș construiesc în secolul al XV-lea mari imperii, bine administrate, în America Centrală și de Sud. Cultura Maya târzie este împărțită într-un număr de state separate. Sunt slăbite în sec. XV de conflicte politice și cucerite în secolul al XVI-lea de spanioli.

Imperiul Maya, centrat în zonele joase tropicale din ceea ce este acum Guatemala, a atins apogeul puterii și influenței sale în jurul secolului al VI-lea e.n. Civilizația Maya a excelat în agricultură, ceramică, scriere, sistemul calendaristic și matematică și a lăsat în urmă o valori arhitecturale impresionante și nenumărate opere de artă simbolică. Cele mai multe dintre acestea se situează în orașele de piatră, abandonate în anii 900.

148005_NpAdvHover
Palenque este unul din punctele-cheie ale civilizaţiei dispărute a mayaşilor. Aici se află o piramidă, iar în interiorul ei, arheologul Albert Lluillier a găsit în 1952 accesul către o criptă funerară care adăposteşte sarcofagul regelui mayaş Pacal Votan cel Mare (615-683). Dar acest sacrofag a devenit celebru pentru ceea ce este sculptat pe basorelieful plăcii tombale.

pacal 1

Erich von Däniken, într-una din cărțile sale, descrie acest basorelief ca reprezentând un astronaut în interiorul navei sale spațiale. Cercetatorul civilizației maya Profesorul german Herbert Wilhelmy dă o interpretare proprie semnelor de pe piatră spunând că este vorba de zeul porumbului Yum Kax.

palenque-10a
Placa de marmură ce acoperă sarcofagul are dimensiunile de 3,8 x 2,2 m și o greutate de circa 5 tone. Ipoteza conform căreia basorelieful de pe sarcofag ar reprezenta un astronaut şi nava sa spaţială a fost elaborată și de omul de ştiinţă sovietic Alexander Kazantev. Fotografii din interiorul primelor capsule spaţiale pentru zborurile circumterestre din anii 1960, au oferit o mare asemănare cu imaginea cadrului şi a presupusului astronaut de pe sarcofag, care acţiona nişte manete! La fel apare și în imaginile cercetătorului rus, imagini în care poziţia astronauților este înghesuită acţionând şi ei manete de la tabloul de bord al aparatelor de zbor plasate pe orbite. Flăcările care au fost sculptate ca ieşind dintr-un dispozitiv aflat în spatele astronautului antic, sugerează „un motor cu jet reactiv”!

pacal.tif

pacal 3

Arhitecții mayași sunt considerați ca cei mai mari decoratori și cei mai prolifici constructori de pe planetă. Mii de construcții se evidențiază prin armonia formelor, simplitatea planurilor și estetică.

surse: Maya-unreal history; wikipedia; national geographic.

video:


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


 •  
 •  
 •  

8 Comments on O navă spațială cu o vechime de 2000 de ani? SECRETELE MAYAȘILOR. VIDEO

 1. Sunt un mare admirator al civilizatiei mayase fiind de asemenea un vizitator frecvent al sudului Mexico. Pot sa scriu ca localnicii mayasi si arheologii descifreaza piatra funerara a lui Pacal ca reprezentand momentul in care regele adoarme peste gurile iadului (vezi simbolul maimutei pe latura dreapt extrema) protejand cu trupul sau arbolele vietii care apare ca fiind rasarit din pieptul sau. Se pare ca orasul cetate Palenque (nord vestul peninsulei Yukatan) in care se afla mormantul a fost infiintata de Pacal

 2. Lungu Paul // 24 mai 2015 at 17:36 // Răspunde

  Religie paganeasca. Punct.

 3. sorin duca // 25 mai 2015 at 10:14 // Răspunde

  cred si eu despre asa ceva este vorba fiinta umana este un calator prin univers si are tendinta de autodistrugere pentru ca apoi sa o ia de la inceput
  de aici provin misticismul si credinta in diferiti zei etc..

 4. Radu Tanasescu // 25 mai 2015 at 14:41 // Răspunde

  Cum sa crezi ca este desin-ul unei nave spatiale? Nu contine nimic din ce ar contine o nava spatiala, singurul lucru care poate fi vag interpretat asa este obiectul de pe nasul siluetei sculptate. Care poate fi, in acelasi timp, orice altceva.

  Plus, daca eu desenez azi o nava spatiala si e descoperit desenul peste 5000 de ani, nu inseamna ca am si construit-o.

  Mi se pare incredibila nevoia oamenilor de senzational, si faptul ca, in acelsi timp, ignora tot ce este senzational in stiinta si natura, alegand sa se concentreze pe zvonuri nefondate si povesti false.

  Si mai incredibil e ala cu “religie pagandeasca”, ia zi ma, ce e un “pagan”? Toate religiile sunt “paganesti” una pentru cealalta. Si toate sunt cretine.

  • Dacă întorci imaginea “pe verticală” ai să obţi un individ care stă într-un “fotoliu”. Aceasta este şi imaginea (stilizată) a unui cosmonaut, pământean, din timpul nostru. În această poziţie, a pietrei tombale, ai să poţi observa mai uşor “flăcările”, “maneta”, etc…

  • “Daca tu desenezi azi o nava spatiala si e descoperit desenul peste 5000 de ani” inseamna ca tu ai avut un model dupa care ai facut desenul !!!

 5. Daca erau atat de avansati tehnologic, cred ca puteau desena putin mai bine :)))

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii