Noutăți

O misterioasă anomalie de sub America de Sud și Africa schimbă radical câmpul magnetic al Pământului

Câmpul magnetic al pământului slăbește din ce în ce mai mult, iar una dintre cauze este dată și de o anomalie misterioasă de sub continentele african și sud-american. Anomalia care îi îngrijorează pe savanţi în acest moment este Anomalia Sud-Atlantică, o zonă foarte vastă care se întinde din Chile până în Zimbabwe. Aici, câmpul magnetic este atât de slab încât este periculos pentru sateliţii Terrei să treacă prin el, pentru că nivelul ridicat de radiaţii cosmice din această zonă poate distruge electronicele.

Ştim de mai mult timp că acest câmp magnetic se schimbă, dar nu aveam date care să arate atât de neobișnuit doar pentru o anumită regiune de pe glob. Deşi se întinde pe o arie de mii de kilometri, graniţele ei sunt clare”, a precizat Vincent Hare, unul dintre membrii echipei de cercetare de la Universitatea Rochester din New York.

Cel mai probabil, potrivit acelorași cercetători de la Universitatea Rochester, slăbirea câmpului magnetic al Pământului în această parte a lumii a început în urmă cu 160 de ani și este cauzată de un rezervor vast de rocă densă care se află la aproximativ 2.900 de kilometri sub continentul african. Regiunea, care se află între fierul lichid din miezul intern al Terrei şi regiunea mai rigidă din manta, „deranjează” fierul care ajută la generarea câmpului magnetic.

“Acum știm că acest comportament neobișnuit a avut loc cel puțin de câteva ori în ultimii 160 de ani și face parte dintr-un model mai mare pe termen lung. Cu toate acestea, este pur și simplu prea devreme să spunem cu certitudine dacă acest comportament va duce la o inversare completă a polilor”, a spus Vincent Hare.

sursa : https://www.sciencealert.com/something-mysterious-under-southern-africa-dramatically-weakening-earth-s-magnetic-field-south-atlantic-anomaly

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

1 Comment on O misterioasă anomalie de sub America de Sud și Africa schimbă radical câmpul magnetic al Pământului

 1. https://www.euromagnet.ro/Indicatii-importante-privind-utilizarea-magnetilor-din-neodim
  zice:
  “Rezistenta la temperaturi mari
  Magnetii neodim rezista la temperaturi de lucru de maxim 80…200°C. Variantele standard i?i pierd forta magnetica in
  mod permanent la temperaturi de peste 80°C. Cele de tip N50, N52 rezista doar pana la 60°C. Unele modele speciale pot
  rezista pana la maxim 200°C.”

  Am luat la intamplare de pe google un site ce vinde magneti.

  Campul magnetic al Pamantului nu este dat de miezul de fier topit la 4-5000 de grade Celsius, pentru simplul motiv ca, in primul rand, nu se poate, iar in al doilea, miezul Pamantului nu este din fier. Cine a spus ca e din fier, care mai e si topit, ori nu stie ori isi bate joc. Campul magnetic al Pamantului este dat de altceva.

  Ce am invatat noi la scoala ca miezul e de fier topit a fost asa o explicatie ca pentru copii si pentru ca sa nu ramana loc gol in manuale.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii