Noutăți

O maramureșeancă la NASA! Pe Ioana Cozmuța, expert în microgravitație, dorința de cunoaștere a adus-o în contact cu tehnologiile de vârf

  •  
  •  
  •  

Ioana Cozmuța a văzut lumina zilei la Baia Mare. A absolvit fizica la Cluj și, în cadrul unei activități științifice remarcabile, a dobândit cunoștințe într-o arie largă de domenii, cum ar fi chimia computațională, fizica aplicată, biotehnologiile și nanotehnologia, fizica medicală și altele. Românca are calitatea de doctor în fizică la Universitatea din Groningen (Olanda). Din Olanda a ajuns apoi peste ocean, la Institutul pentru Tehnologii din California.

ic

La NASA, cariera sa a debutat la Centrul pentru Nanotehnologii (mai precis la NASA Ames Research Center), urmând ca apoi să fie cooptată în cadrul unor misiuni precum Stardust Postflight Analysis sau Fundamental Aeronautics Hypersonics. Acum lucrează în Silicon Valley, pentru NASA, ocupându-se de studiul microgravitației.

Ca om de știință, este preocupată inclusiv de modul în care ar putea fi exploatate resursele minerale de pe corpurile cerești situate în apropierea Terrei. În viziunea sa, pentru unii oameni, din ce în ce mai mulți, mersul la „job” ar putea echivala pe viitor cu deplasarea până la o stație spațială de pe orbita terestră. Ioana are energia de a îmbina o remarcabilă activitate profesională cu o viață de familie împlinită, în care copiii își au rolul lor, unul principal și firesc.ic3Ori de câte ori s-a aflat în fața unei provocări, a unei activități noi și dificile, Ioana a încercat să ofere tot ce avea mai bun. Înalta competență și pregătire științifică este acompaniată, în cazul Ioanei Cozmuța, de către modestie, zâmbet și naturalețe. Este o fire deschisă, jovială. A fost și este condusă în viață de dorința de a ști mai mult, de a performa în specialitatea sa și în domeniile conexe.

La plecarea din țară n-a avut gândul de a rămâne definitiv peste hotare sau de a dobândi cetățenia unui alt stat. Dar s-a întâmplat. Așa cum se întâmplă adesea și cu medicii, și cu inginerii și cu muncitorii români înalt-calificați. Una dintre cauzele care au impulsionat-o să facă cercetare peste hotare a fost faptul că dotările laboratoarelor autohtone erau, deseori, la un nivel neadaptat necesităților momentului. În treacăt, să le „mulțumim” diferitelor guverne care s-au perindat la cârma țării, ce au făcut din cercetarea românească o Cenușăreasă.

n

La NASA, Ioana se ocupă de relația cu diferitele entități care doresc să aplice în viața cotidiană tehnologiile de vârf pe care le utilizează astronauții. De fapt, multe dintre tehnologiile pe care le utilizăm noi acum au fost studiate și folosite mai înainte de către agențiile guvernamentale americane.

Tehnologia utilizată dincolo de granițele atmosferei terestre prezintă un mare interes și pentru mediul antreprenorial din țările avansate. Pe baza sa, pot fi realizate o mulțime de produse inovatoare, menite să ușureze și să îmbunătățească viața oamenilor. De pildă, pot fi create procesoare mai performante sau medicamente care să combată așa-zisele boli nevindecabile. Oamenilor obișnuiți trebuie să le fie deschis accesul la tehnologiile de vârf.

Se pare că, în viitor, activitățile în spațiu vor fi privatizate. Că va exista o tranziție de responsabilități de la entitățile statale implicate cu precădere în domeniul cercetării spațiului, către entitățile private. Cândva, întreprinderile poluante vor fi evacuate de pe Terra, vor funcționa în spațiul extraterestru. Materiile prime vor proveni tot de acolo. Pământenii vor beneficia de produsele finale. Inevitabil, viitorul nostru are de-a face cu spațiul cosmic.

Cucerirea spațiului trebuie să avanseze în paralel cu ocrotirea resurselor și a vieții de pe Terra. Cosmosul oferă resurse și energie în cantități cvasi-nelimitate, numai că ele trebuie făcute accesibile. Ioana Cozmuța, conaționala noastră care a ajuns să lucreze pentru NASA, se numără printre cei care, prin munca lor asiduă și adesea necunoscută publicului larg, fac să se întâmple lucruri minunate pentru umanitate!

n2

n3

Autor: Tomi Tohaneanu

Surse: nasa.gov, actualdecluj.ro, stirileprotv.ro

Imagini: captură YouTube, nasa.gov, spaceflight.nasa.gov, guardianlv.com


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii