Noutăți

O locuinţă ecologică gândită de inventatorul român Iustin Capră a intrat în producţie în Franţa

 •  
 •  
 •  

O locuinţă ecologică gândită de inventatorul român Iustin Capră a intrat în producţie în Franţa. Cu un preţ de pornire de 25.000 de euro, Soleta este construită exclusiv din materiale naturale, ne informează ActiveNews.

Spirit de libertate. Acesta este sentimentul care inspiră această frumoasă casă de țară, foarte aerisită, și cu un design modern, care nu duce lipsă de farmec. Vine din România și se numește Soleta zeroEnergy, scrie ziarul Le Figaro, precizând că este cea mai mică locuință dintr-o gamă de case modulare ecologice. Toate au fost create de Fundația Iustin Capră pentru Invenții și Tehnologii Durabile (FITS).

Un concept ecologic inteligent, care, scrie ziarul francez, are meritul de a fi și accesibil. Pentru că nu costă decât intre 25.000 și 50.000 de euro, in funcție de model.

casa-iustin-capra

Această SoletazeroEnergy este ”eco-friendly”, fiind construită doar din materiale naturale: este acoperită cu lemn, are ferestre mari, izolatoare, materialele permițând crearea unei legături între natură și interior.

Spaţiul locuibil este de 48 de metri pătraţi, la care se adaugă un mezanin de 9 metri pătraţi şi o terasă generoasă de 22 de metri pătraţi.

Unul din cei mai mari inventatori ai lumii, Iustin Capră, a murit pe 19 ianuarie 2015, la vârsta de 82 de ani. Printre invenţiile inginerului Capră, se numără rucsacul zburător, triciclul electric Oblio și Troty, cea mai mică mașină din lume – Soleta (cu un consum de 0.5l/100km), primul rachetonaut, automobilul cu motor de avion VIRGILIUS și multe altele.

Luciana Pop

Sursa: Active News


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


 •  
 •  
 •  

9 Comments on O locuinţă ecologică gândită de inventatorul român Iustin Capră a intrat în producţie în Franţa

 1. Casa NU este inventata de Iustin Capra, ci are in spate o fundatie care-i poarta numele, el fiind membru onorific.
  Iustin Capra a si trecut la cele vesnice intre timp.

  Imaginea este cea din Bucuresti, am si vazut-o. O puteti vedea, merita.
  Este o casa mica, dar foarte bine compartimentata si extrem de eficienta.
  E scumpa, pentru ca e facuta din lemn stratificat importat(Germania ?).
  Se vinde in Romania de mai multi ani, intre timp au aparut si variante mai mari.

  E foarte bine gandita, dar scumpa. Romanii nu prefera lemnul, ca in melodia Taxi, ci piatra/caramida/betonul, ca in urarea “Casa de piatra”, pe care romanii o inteleg la modul simplist.

 2. Tare mi-e dor sa il mai aud pe Iustin Capra vorbind, o adevarata Constiinta, nationala si universala!Si-a intrecut cu mult timpul in care a trait,ca toate geniile, de altfel.

 3. Fiindcă era dac.

 4. Boglea Monica // 7 mai 2016 at 18:52 // Răspunde

  Aceşi oameni sunt un dar pentru umanitate care ramîn nemuritori prin faptele lor

 5. Uitati un filmulet cu prezentarea casei
  https://www.youtube.com/watch?v=nz2SSCFDRYU
  Cel care apare in clip se numeste Catalin Butmalai. El este omul care a gandit, regandit, proiectat si construit Soleta.

 6. Cum naiba poate fi ecologică o casă din copaci tăiaţi.

 7. Si ma rog cum se chiama incalzirea unei case cu o soba pe lemne ? ” Incalzire ecologica ” ? Aceasta “locuinta ecologica” nu cumva este construita din niste materiale care pana sa ajunga produsul finit necesar constructiei respective , au trebuit niste etape tehnologice care au poluat atmosfera luni intregi? Asta inseamna ” locuinta ecologica ” ?? Mai degraba se poate numi ” locuinta independenta de sistem”,incepand de la electricitate ,caldura si apa potabila!

 8. Folosind lemn ESTE ecologic, sau mai bine zis “sustainable”, spre deosebire de materiale produse industrial (plastic spre exemplu).
  Problema este expoatarea necugetata a padurilor, asta este “not-sustainable”.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii