AIM radionica curs online

Noutăți

O fermecătoare oază de liniște, exotism și culoare. Grădina ZOO neobișnuită din Viena: Casa Fluturilor

În centrul Vienei există o grădină zoo neobișnuită. Poate cea mai neobișnuită din Europa. Una dedicată fluturilor. Se numește Casa Fluturilor sau, în germană, Schmetterlinghaus. În interiorul serei de mari dimensiuni este amenajată o pădurice tropicală, în care temperatura este menținută constantă, la 26 de grade Celsius, iar umiditatea este de circa 80%. Un Rai al fluturilor tropicali!

10

Ineditul obiectiv, pe care orice pasionat de natură ce ajunge prin Viena ar trebui să-l viziteze, se află la două minute distanță de clădirea operei vieneze. Casa Fluturilor este un loc liniștitor și relaxant, în mijlocul metropolei austriece. Înăuntru, printre plantele exotice,  zboară sute de fluturi, majoritatea având forme și culori spectaculoase. Mediul din interior este atent creat, pentru a fi cât mai asemănător ambientului natural al acestor delicate, pașnice și frumoase creaturi.

9

Sera a fost construită în stil Art Nouveau și făcea parte dintre anexele Palatului Hofburg. Ambianța actuală este uimitoare, creată fiind de către gingașele insecte cu aripi multicolore, ce apar de pretutindeni (lovindu-se uneori de vizitatori), de către cascada susurătoare din interior și mai ales de către plantele tropicale, prezente din belșug. Lumina naturală, atât de necesară dezvoltării armonioase a plantelor, pătrunde din abundență în interiorul construcției.

1

Fluturii sunt aduși din tărâmuri îndepărtate, precum Surinam, Thailanda, Filipine sau Belize. Iar plantele sunt alese cu grijă, nu pentru aspect, ci în funcție de… gusturile fluturilor. Fluturii sunt destul de pretențioși, cât privește plantele! Unele plante oferă nectarul de care fluturii maturi au nevoie pentru a se hrăni, în vreme ce altele fac parte din categoria celor ale căror frunze le consumă, cu lăcomie, larvele de fluture. În Natură, fluturii se folosesc de receptorii gustativi localizați la nivelul picioarelor, pentru a detecta plantele care sunt propice depunerii ouălor (adică speciile vegetale potrivite pentru hrana larvelor).

8

Surprinzător, în frumoasa seră există și flori artificiale. Ele nu au atât un rol estetic, cât un rol de suport pentru hrana fluturilor. Periodic, asupra florilor artificiale este pulverizat un amestec de apă și miere. Alți fluturi se delectează cu sucul fructelor care sunt tăiate în rondele și distribuite din loc în loc, pe farfurioare.

y

Fiecare specie de fluture își are planta sa gazdă pentru depunerea ouălor. Dacă ouăle ar fi depuse pe frunzele altor plante, larvele nu le-ar putea consuma. De exemplu, Fluturele Bufniță își depune ouăle pe frunze de bananier, în vreme ce speciile Heliconius preferă în acest scop frunzele de Floarea Pasiunii.

11

Iubitorii de natură și ecologiștii trebuie să știe că toți fluturii provin din ferme de creștere acreditate, aflate în țări tropicale. Niciunul dintre fluturi n-a fost capturat din mijlocul naturii. Totodată, fluturii nu fac parte dintre speciile care se află în pericol de dispariție. Unii dintre ei, printre care se numără și Fluturele Bufniță, se pot înmulți la fața locului, în interiorul serei… Pardon, în interiorul Casei Fluturilor.

O casă ospitalieră și pentru oameni, după obișnuirea cu microclimatul tropical din interior!

2

4

x

5

7

z

12

Autor: Tomi Tohăneanu

Sursă: www.schmetterlinghaus.at

Imagini: www.schmetterlinghaus.eu, www.holidaycheck.de, www.labarama.com, www.cusoon.at


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii