Noutăți

O femeie de servici din Timișoara a obținut un… Master în “Sisteme Robotice cu Inteligenţă Artificială”!

Viorica Paşcalău din Timișoara este absolventă a Facultăţii de Inginerie Mecanică şi, între timp, a obţinut diploma de master în inginerie robotică dar… în viața de zi cu zi, face curăţenie la Facultatea de Muzică din Timişoara. Femeia şi-a propus să îşi consolideze studiile şi s-a înscris la facultate. „Când am aflat că se poate intra pe dosar şi fără examene, am aplicat la UPT, la Inginerie Managerială Tehnologică. Am intrat prima din an, cu media mea de la Bac”, a explicat Viorica.

O femeie de servici care nu a fost intimidată de statutul său social și și-a dorit o educație adevarată, doar că după obținerea diplomelor nu a putut să-și găsească un loc de muncă adecvat sudiilor sale. Și-a dorit să devină profesoară, dar lipsa ofertelor, au făcut-o să-și dorească orice, doar să muncească. „Au fost drăguţi toţi şi mi-au explicat că vor oameni tineri pe care să îi trimită la diverse cursuri de formare prin lume, care să fie disponibili pentru orice. Eu nu am am spiritul de aventurier al unuia de 20 de ani” povestește Viorica.

974x468
“Povestea ei începe de fapt în anul 1985, când a absolvit cu succes Liceul Economic, la secţia ‘specializare economică’. A lucrat la cantina Universităţii Politehnica, fiind cofetar-patiser și șef de cantină. La finele anilor ’90, cantina s-a desfiinţat, iar de atunci a început munca de îngrijitoare. Facultatea a finalizat-o cu o medie bună, 8. A urmat apoi un ciclu masteral, alegând ‘Sisteme Robotice cu Inteligenţă Artificială’. Vreo cinci ani de zile, femeia a dus o viaţă practic dublă, pe de o parte făcea curăţenie, ştergea praful, spăla pe jos, iar pe de altă parte se ducea în laboratoarele facultăţii pentru a învăţa ingineria maşinilor tehnice.” relateaza ziarul adevarul.ro. „M-am descurcat. Laboratoarele, la care prezenţa era obligatorie, se desfăşurau după-masa, după ce terminam serviciul”, spune Viorica.

Despre anii studenţiei, Viorica Paşcalău vorbeşte cu drag. „Au fost cei mai frumoşi ani. Am învăţat proiectare pe calculator, am învăţat să programăm roboţi industriali, să îi reparăm. Îmi plăcea. Nu regret nici un moment din facultate”, a declarat Viorica pentru dailynews.

646x404-41
Viorica a rămas angajata facultății de muzică din Timișoara și de curând este și portarul facultății. “Am ajuns la o vorbă, dacă e să faci o facultate, dar şi altele în viaţă, trebuie să o faci la timpul ei. Dacă făceam facultatea la 20 de ani era altceva. Pot să spun că eu am făcut facultatea de plăcere. Mi-a plăcut şi rămâne o amintire frumoasă pentru mine”, a povestit Viorica Paşcalău pentru realitatea tv.

Nu a acceptat să lucreze pentru firme private de teamă să nu ramână fără servici. A rămas alături de sistemul administrativ al facultăților, obținând în același timp diplome în domenii greu de absolvit pentru tinerii care nu au o viața atât de dură pe cât o are această femeie pe care munca nu a speriat-o.

reportaj de Mădălina Corina Diaconu

surse: adevarul.ro, protv, realitateatv, dailynews


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

9 Comments on O femeie de servici din Timișoara a obținut un… Master în “Sisteme Robotice cu Inteligenţă Artificială”!

 1. Lazar Tudor // 21 iunie 2015 at 11:07 // Răspunde

  Pacat, societatea a pierdut un specialist, care putea sa aduca un aport substantial la una ditre societatile de profil. Felicitari ca a avut curajul si perseverenta de a face ceea ce multi tineri refuza sau sunt incapabili sa faca!

 2. Am vazut-o pe aceasta doamna cu matura in mana pe holurile Facultatii de muzica. E ca o fantoma (in sensul bun). Isi face treaba in liniste, se da la o parte din calea fiecaruia iar apoi intra in ghereta de portar de unde mai scoate cate un ochi la vreun zgomot curios. Femeia e atipica, este altfel fata de ceilalti participanti ai vietii din institutie. Modesta, retrasa, responsabila isi vede de viata in tacere fara sa deranjeze pe cineva. Ar merita mai mult de la viata, de la cei din jur insa nimeni nu-i intinde o mana, nimeni nu-i propune ceva mai bun.

 3. bogdan toader // 22 iunie 2015 at 8:10 // Răspunde

  un post de administrator in cadrul Facultatii de muzica !

 4. Imi pare rau, dar doamna pare o persoana plina de cunostinte care nu stie ce vrea de la viata. Cu diploma ei ce astepta sa lucreze, in invatamant? A refuzat joburi de frica sa nu ramana fara el. Asa ne speriem si de propria umbra si nu facem nimic in viata. Imi pare rau, doamna pare de treaba, dar nu-mi inspira nimic. De geaba faci scoala daca nu stii sa aplici cunostintele mai departe.

 5. Corect e ”femeie de serviciu”. Sau nu îți pasă că doar nu îți taie din ”salar”, cum ai spune tot tu, stimată jurnalistă…

 6. victoria minea // 16 iulie 2015 at 15:20 // Răspunde

  Doamna Viorica este un exemplu tipic de roman cinstit, supus,constiincios,destept dar fricos,multumit cu sine si cu lumea in care traieste.Sunt sigura ca daca ar gasi pe cineva care sa o sustina si sa-i dea o mana de ajutor,Doamna Viorica ,nu numai ca ar fi ultradevotata aceluia care a ajutat-o dar ar face si o treaba foarte buna.

 7. „Când am aflat că se poate intra pe dosar şi fără examene, am aplicat la UPT, la Inginerie Managerială Tehnologică. Am intrat prima din an, cu media mea de la Bac”…. A vrut sa faca facultatea, dar sa intre fara examene. A ajutat-o media de la bac. Daca vrei sa faci o facultate fara sa ti se verifice cunostintele… o faci doar pentru diploma. Plus ca daca refuzi posturi ca ti-e frica, inseamna ca nu ai incredere in tine… eu nu as angaja-o.

 8. “Femeie de serviciu”, mama ei de limba romana. Scrisul asta cu picioarele doar dovedeste cat de drepte sunt oportunitatile uneori…poate ar trebui sa faceti schimb de post, stimabile jurnalist, cu doamna mentionata in articol.

 9. smaranda moise // 9 februarie 2016 at 16:42 // Răspunde

  Ar fi bine sa corectam ale noastre greseli si sa vedem mai putin “paiul din ochiul altuia”.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii