Noutăți

O epistolă veche de cinci secole: scrisoarea lui Neacșu din Câmpulung. Cel mai vechi document scris în limba română ce a rezistat până azi!

 •  
 •  
 •  

Dintre toate documentele care au fost redactate în limba română în Evul Mediu, cel mai vechi înscris care a supraviețuit vremurilor este scrisoarea lui Neacșu de la Câmpulug. Despre Câmpulung se spune că ar fi fost cel mai vechi oraș din Țara Românească. Acolo, la Câmpulung, își stabilise reședința Basarab Întemeietorul (1310-1352), cel care i-a bătut pe ungurii conduși de către arogantul rege Carol Robert de Anjou, la Posada. Vreme de patruzeci de ani, la Câmpulung a fost capitala Țării Românești.

Mai târziu, la 1521, acolo avea să fie redactată faimoasa scrisoare a lui Neacșu. Aproape sigur au mai existat documente scrise în limba română și mai înainte, însă nu ele dețineau ponderea majoritară, deoarece limba slavonă era cea utilizată în redactarea actelor oficiale, în Țara Românească și Moldova.

Cu excepția introducerii și a unei scurte propoziții din final, ambele redactate în slavonă, întrega epistolă a lui Neacșu, datând de aproape 500 de ani, este ușor inteligibilă pentru un român din ziua de azi. Scrisoarea lui Neacșu reprezintă o prețioasă mostră de limbă română, veche de o jumătate de mileniu.

Epistola a fost redactată pentru a-l avertiza pe judele Brașovului, Johannes Benkner, cu privire la intențiile războinice ale otomanilor, care, de partea cealaltă a Dunării, se pregăteau să dea năvală în țările române. Conținutul documentului era strict secret, la momentul redactării.

a

Iată ce-i scria Neacșu căpeteniei din Brașov:

Mudromu I plemenitomu, I cistitomu I bogom darovanomu jupan Hanăş Bengner ot Braşov mnogo zdravie ot Nécşu ot Dlăgopole.” (Introducere în slavonă: „Preaînţeleptului şi cinstitului şi de Dumnezeu dăruitului jupân Hanăş Bengner din Braşov, multă sănătate din partea lui Neacşu din Câmpulung”).
I pak (adică „şi iarăşi”) dau ştire domnie tale za (adică „despre”) lucrul turcilor, cum am auzit eu că împăratul au eşit den Sofiia, şi aimintrea nu e, şi se-au dus în sus pre Dunăre.
I pak să ştii domniia ta că au venit un om de la Nicopole de miie me-au spus că au văzut cu ochii lor că au trecut ciale corăbii ce ştii şi domniia ta pre Dunăre în sus.
I pak să ştii că bagă den toate oraşele câte 50 de omin să fie de ajutor în corăbii.
I pak să ştii cumu s-au prins neşte meşter(i) den Ţarigrad cum vor treace ceale corăbii la locul cela strimtul ce ştii şi domniia ta.
I pak spui domniie tale de lucrul lui Mahamet beg, cum am auzit de boiari ce sunt megiiaş(i) şi de generemiiu Negre, cum i-au dat împăratul sloboziie lui Mahamet beg, pe io-i va fi voia, pren Ţeara Rumânească, iară el să treacă.
I pak să ştii domniia ta că are frică mare şi Băsărab
(adică Neagoe Basarab) de acel lotru de Mahamet beg, mai vârtos de domniile voastre.
I pak spui domniietale ca mai marele miu, de ce am înţeles şi eu. Eu spui domniietale iară domniiata eşti înţelept şi aceste cuvinte să ţii domniiata la tine, să nu ştie umin mulţi, şi domniile vostre să vă păziţi cum ştiţi mai bine.
I bog te veselit. Amin.
” (Încheiere în slavonă: „Şi Dumnezeu să te bucure. Amin”)

Neagoe Basarab

Neagoe Basarab

Ca un bun negustor ce era, Neacșu Lupu din Câmpulung avea slujbași tocmiți care ajungeau până la Constantinopol, cu și după marfă. Întrucât erau „acoperiți” prin îndeletnicirile negustorești, aceștia puteau călători nestingheriți și puteau spiona îndeaproape mișcările de trupe pe care le efectuau oștirile otomane, dornice să obțină o felie cât mai mare din Europa.

Pentru serviciile pe care le ofereau conducerii statelor ca iscoade, negustorii de seamă trebuie să fi avut mare trecere și la curțile domnești, cu avantajele comerciale de rigoare. Destinatarul scrisorii, Hans Benkner îndeplinea cea mai înaltă funcție, la Brașov. Aceea de primar și prim magistrat. Benkner era sas, dar cunoștea foarte bine și limba română.

La acea dată, turcii erau conduși de către Soliman Magnificul, considerat, în Turcia, sultanul cel mai mare dintre toți câți au existat. Imperiul Otoman devenise o mare putere. Regii și principii Europei aveau toate motivele să se teamă.

d

Soliman I

Scrisori de avertizare, de tipul celei trimise de către Neacșu din Câmpulung, au fost redactate și de către alți importanți oameni ai vremii, fiind menite să-i pună în gardă pe regii Europei de vest cu privire la pericolul în care se aflau statele de pe cursul mijlociu și inferior al Dunării. De pildă, epistolele pline de îngrijorare ale regelui Ungariei au ajuns până la regele Angliei și la „Papa de la Roma”. Scrisorile erau, totodată, apeluri de ajutor, de unire în fața primejdiei comune.

Ajutorul? Cam pe sponci. Sau deloc. Unirea europenilor în fața dușmanului comun? Un lucru cam rar!

Autor: Tomi Tohăneanu

Surse: cimec.ro, wikipedia.org

Imagini: wikipedia.org, farmersalmanac.com, www.wikiwand.com


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


 •  
 •  
 •  

8 Comments on O epistolă veche de cinci secole: scrisoarea lui Neacșu din Câmpulung. Cel mai vechi document scris în limba română ce a rezistat până azi!

 1. cetățeanul tulburat // 12 ianuarie 2017 at 9:32 // Răspunde

  De unde avea Neacșu scrisul? Cine l-a inventat? Clar nu a rămas moștenire de la daci…

  • De unde stii?
   Ia citeste Dacia Preistorica a lui Densusianu, analizele despre placutele de la Sinaia o sa constati ca chiar e mostenire de la daci, ce a evoluat in timp.
   Du-te la Scheii Brasovului, la Biserica Sf Nicolae, la prima scoala romaneasca unde este un tezaur de carte romaneasca si o sa constati ca chiar daca multe carti erau scrise in slavona cand se citeste suna o limba romana perfecta, chiar daca sunt vechi de sute de ani.

   De exemplu, in Dacia Preistorica a lui Densusianu gasesti exemplul din Biblie a parabolei fiului risipitor scris in istro romana (Istro-romanii traiesc in Croatia de astazi si sunt pomeniti si in vremea romanilor si inaintea lor) si seamana cu romana mai veche.
   Asta arata originea comuna cu romana desi s-a dezvoltat in paralel si desigur mult mai putin.

   • Tomi Tohaneanu // 12 ianuarie 2017 at 15:59 // Răspunde

    Este vorba despre un document scris în limba daco-română, ce datează de 500 de ani și este inteligibil și pentru un român de astăzi. Nu despre unul scris in istroromână. Sau despre un text scris în limba tracă acum 2400 de ani, precum inscriptia de pe inelul de la Ezerovo. Un text scris în slavonă este inteligibil doar pentru un român care a studiat această limbă. Sau poate rusa, la școală.

  • Dar cum ai ajuns tu la concluzia asta? “clar nu” explica-ne si noua!

   Graiul nostru e mostenire de la stramosii nostrii, de la indigenii acestor meleaguri, de la nativii DACIA D’ACIA DE ACI D’ACI DACI.

   Nativi care sau nascut ACIA la noi in OMENIA si graiesc OMENESTE = r- OMENESTE. Intreaba toti europenii nativi de unde sunt de fel si-ti vor raspunde: D’ici, D’aci, Dutch (D’aci), D’oici, D’aici De aqui,

   Insasi cuvantul “CUVANTUL” demosntreaza formarea logica graiului nostru omenesc. CUVANTUL este format din CU+VANTUL – sunetul vine CU VANTUL – VANTUL suflat prin rostirea cuvintelor, vantul format de undele sonore din graiul omenesc. Omul a invatat graiul din natura: VANTUL VANTUIE/BANTUIE si vajaie, apa clipoceste, pasarea ciripeste, lingura se duce lin-la-gura… Graiul nostru are o logica simpla usor de transmis peste mii de ani.

 2. cetățeanul tulburat // 12 ianuarie 2017 at 20:34 // Răspunde

  Fain, plăcuțele de la Sinaia sunt scrise cu caractere ce noi astăzi numim scrisul grecesc, am trimis câteva poze cu plăcuțele de la Sinaia unor prieteni greci (2) să îmi traducă și mie ce scrie pe ele, surpriză! …Unul nu a înțeles nimic, iar celălalt nici el dar a trimis mai departe pozele la o persoană care studiază scrierea din vechime și i-a zis că e o greacă arhaică?!!! Ținând cont că grecii se laudă că au în vocabularul lor cuvinte de acum 2000 de ani, mă întreb cine a scris plăcuțele de la Sinaia?! Dacă este greacă arhaică cum de scrie pe plăcuțe despre Burebista și daci?!

 3. A se vedea codicele de la Ieud(ca primă scriere în limba română-1392).

  • Tomi Tohaneanu // 13 ianuarie 2017 at 0:20 // Răspunde

   Este posibil ca manuscrisul de la Ieud să fie mai vechi (cu atât mai bine pentru români), dar actualmente nu există un consens asupra datării sale.

 4. cetățeanul tulburat // 16 ianuarie 2017 at 8:32 // Răspunde

  Mai luați un subiect la care să vă gândiți…niște umanoizi de știință fără nume au ajuns la o concluzie și anume cultura Vința-Turdaș s-a format pe meleaguri sârbești și în zona Banatului, sudul Olteniei, Carpații Meridionali și sudul Transilvaniei…s-au descoperit peste 3000 de artefacte dintre care cele mai multe statuete reprezentând niște umanoizi cu capul mai mare decât corpul cu ochii mari și puțin oblici, nasul mic și gură mică…și mai povestesc că acei vizitatori din altă lume i-ar fi învățat p-ai noștri pământeni cum să articuleze cuvintele, scrierea cu alfabet acum 9000 de ani!

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii