Noutăți

O bacterie veche de 4 milioane de ani a fost descoperită într-o peșteră din New Mexico. Straniu este faptul că aceasta este rezistentă la antibioticele moderne

  •  
  •  
  •  

Oamenii de știință au descoperit o bacterie veche de circa 4 milioane de ani în adâncul peșterii Lechuguilla din New Mexico. Bacteria face parte din clasa Paenibacillus și este rezistentă la 18 tipuri de antibiotice, printre care și cele mai noi medicamente de pe piață pe care oamenii le folosesc pentru eradicarea infecțiilor. Acestă uriașa descoperire arată faptul că „super-bacteriile” pot dezvolta rezistență la anumite tipuri de antibiotice, fără influența oamenilor și medicamentelor noastre.

Bacteria a fost descoperită la o adâncime de 305 de metri în subteran. Antibioticele noastre acționează prin blocarea mecanismelor de funcționare și răspândire a bacteriilor dăunătoare din corp. Problema este că acești agenți patogeni evoluează rapid, iar găsirea unor mecanisme noi de apărare a organismului este mult mai lentă. La această problemă se mai adaugă și faptul că omul folosește în exces antibioticele atât pentru tratarea unor infecții cât și în agricultură, lucru ce duce la crearea unei rezistențe și mai mari a bacteriilor.

“Diversitatea rezistenței acestei bacterii la antibiotice este uimitoare. Cred că bacteria descoperită în peștera Lechuguilla ne-ar putea ajuta în dezvoltarea de noi antibiotice. Acesta este următorul pas în acest studiu. Oamenii ar trebui să înțeleagă totuși faptul că utilizarea excesivă de antibiotice și rezistența bacteriilor merg mână în mână. Dacă nu vom putea fii cu un pas înaintea acestor agenți patogeni, rezistența la antimicrobiene va deveni o mare problemă în viitor. Mai multe intervenții chirurgicale și tratamente medicale vor deveni extrem de riscante în aceste condiții. Să sperăm că omul va putea găsi o soluție înainte ca acest lucru să se întâmple”, a declarat Gerry Wright de la Centrul de Cercetare de boli Infecțioase din cadrul Universității McMaster, Minnesota.

sursa: sciencealert.com

traducere si adaptare: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii