Noutăți

Numărul 13 între superstiție și coincidență: este acest număr atât de sumbru? O istorie fascinantă!

Numerologia este știința care se ocupă cu semnificația numerelor și influența lor în viața umană. Pentru fiecare cercetător sau cunoscător al numerologiei, numărul în sine deține o informație, o vibrație, un cod, un simbol care, interpretat corect, poate dezvălui destine, caractere, poate oferi soluții și cunoaștere spirituală.

Numerologia opereazã cu numerele de la 1 la 9, la care se adaugã numerele maestre (11, 22, 33, 44 etc.) dar, pe lângã acestea, mai sunt o mulțime de numere compuse. În trecut, pentru cifre nu existau simbolurile de azi și pânã la apariția cifrelor arabe se foloseau literele care aveau și însemnãtate numericã.

590(93)
Pitagora spunea în lucrările sale că “toate lucrurile pot fi exprimate în termeni numerici, deoarece în cele din urmă totul se reduce la numere. “

9a1c2d5c98785d2c7bf84dd8fa85f9f1Dintre sutele și miile de combinații ale numerelor, una este de temut: cifra 13. Dar este cu adevărat această cifră atât de nefastă? 13 este un numãr prim, care nu se împarte decât la el însuși și la nr. 1. Numãrul 13 este socotit un numãr al surprizelor și el conduce la superstiții. Viața multor oameni a fost marcatã de acest numãr.

În planul fizic, 13 este legat de cruce (1 + 3 = 4,  numărul specific familiei și crucii), deci de suferințe. Crucea este dezvoltarea cubului în spațiul cu două dimensiuni, iar cubul, schematic, reprezint un spațiu închis, o închisoare.

Egiptenii au fost primii care au dezvoltat o superstiție a numărului 13, dar la ei aducea Noroc. Ei credeau cã sunt 12 trepte ale scãrii care duce la viața eternã. Atingând a 13-a treaptã însemna cã ai trecut dincolo. Numãrul 13 la ei era asociat cu nemurirea.

Sumerienii au folosit un zodiac cu 13 constelații și 26 de stele principale.

1-egyptian-gods-michal-boubinCalendarul mayaș este divizat după numărul 13. Pentru mayași anul avea 13 luni și 13 zodii. 13 este numărul de cer pentru azteci. Mexicul antic împărțea timpul în cicluri de 52 de ani, în patru perioade de treisprezece ani. Ei au avut și o săptămână din treisprezece zile. Treisprezece a fost, pentru azteci, un număr ce semnifica timpul, ceea ce a reprezentat finalizarea seriei temporale.

mayancalendar
Geneza a avut loc in 7 zile și 6 nopți, deci iarăși 13.

La creștini, la Cina Cea de Tainã au fost 12 invitați (Apostolii). Dar a venit și al 13-lea – Iuda Iscariotul, care l-a trãdat pe Iisus. La musulmani și hinduși, cifra 13 este considerată de bun augur. În credințele iudaice, 13 era reprezentat de consoana M, cu care începe cuvântul mem, adică moarte.

Legenda spune că Filip al II-lea, rege al Macedoniei 356-336 î.e.n., a adăugat statuia lui la cele douăsprezece statui reprezentând zeii principali ai mitologiei grecești. La puțin timp după acest eveniment, a fost asasinat pe câmpul de luptă în campania împotriva Persiei.
odin-with-ravensÎn mitologia popoarelor nordice din Europa, există legenda celor 12 zei, invitați la ospățul din Valhalla, paradisul zeului Odin, unde acesta își avea palatul. La ospăț, a apărut neinvitat un al 13-lea, pe nume Loki, care neavând loc la masă l-a ucis pe unul dintre ceilalți 12, respectiv Walder. Loki a rămas în tradiție ca fiind zeul răului și al conflictelor, iar cifra 13 ca fiind aducătoare de ghinion. (foto stânga – zeul Odin)

13 este ziua în care au fost arestați Cavalerii Templieri, în 1307. În 1314 Marele Maestru Templier Jacques de Molay este ars pe rug. Se pare că, datorită influenței puternice asupra populației de rând a imaginii Cavalerilor Templieri, acesta este motivul pentru care i s-a conferit o semnificație aproape mistică, malefică a acestui număr.

Prin prisma ei și a Tarotului numãrul 13 reprezintã Moartea (Kabbala-Memn = Moartea; Tarot – Arcana majorã 13: Moartea). Nu este vorba doar de moartea în sine. Arcana 13 simbolizeazã de fapt o transformare, un eveniment care se terminã pentru a începe un altul, fiind vorba de o continuitate și nu de un sfârșit total. Spiritual, moartea reprezintã terminarea vieții pe Terra, dar începutul unei alte vieți pe alte planuri. În Kabbala numărul 13 este asociat Şarpelui, Dragonului, Satanei şi Criminalului.

torchy-13
Istoric vorbind, au existat 13 cantoane inițiale în Elveția, 13 landurile inițiale ale Republicii Federale Germania și 13 state inițiale în SUA (unindu-se au format Statele Unite ale Americii ). Deviza: E Pluribus Unum conține 13 litere, Vulturul American are 13 pene la fiecare aripă, iar când George Washington a înălțat pentru prima dată drapelul republicii, au fost trase 13 slave de tun. Conotațiile lugubre ale lui 13 au făcut ca la Londra de exemplu, să nu existe  acest număr la apartament, sau la casă și nici rândul 13 la cinematografe sau teatre.

Kiprensky_PushkinDintre personalitățile lumii, poetul rus A.S. Puskin a fost marcat de numărul 13. Când avea 13 ani, se nãștea Natașa Goncearova, aleasa inimii lui. Cãsãtoria lor a avut loc la 18 februarie 1831. Dacã anul 1831 se împarte în douã, acest an indica 18 (vârsta miresei ) și 31 (vârsta mirelui). Iar 31 este inversul lui 13! Cifra 13 a urmãrit și descendenții poetului. Fiul lui cel mare, colonelul Alexandr Alexandrovici s-a aflat la comanda regimentului 13 husari, apoi a fost avansat la gradul de general și a comandat brigada I din divizia a 13-a de cavalerie. Generalul a avut 13 copii. Fiica cea micã a poetului a murit în anul 1913.

Și numerele 26 (13×2), 27 și 37 au avut tangențã cu evenimentele din viața poetului. Pe 26 ianuarie 1837 Puskin a trimis o scrisoare baronului Dantes prin care îl provoca la duel.

Pe 26 noiembire1863 moare soția lui. Enigmatic acest joc de cifre: într-o zi de 26 se naște poetul, iar soția sa moare într-o zi de 26. Într-o zi de de 27 s-a nãscut soția lui , într-o zi de 27 a fost rãnit mortal alesul inimii ei.

Nu se știe dacã poetul a avut sau nu vreo presimțire în legãturã cu tragicul lui sfârșit. Cert este cã el a fost puternic marcat de ceea ce i-a prezis o ghicitoare: ” va trãi mult dacã la vârsta de 37 ani nu va avea un necaz pricinuit de un cal alb, un cap alb sau de un om alb și de aceștia trebuie sã se ferascã”.

În mai 1836, din Moscova el scria soției sale : ”Este ultima mea scrisoare, alta nu vei mai primi ”. Asa a și fost…

Pe lângã faptul cã a fost unul dintre cei mai mari lirici ai literaturii universale, pe lângã firea lui extrem de superstițioasã, Puskin a fost și un tainic prezicãtor. Se spune cã el a prezis cu exactitate revoluția din 1917.

Conform lui R. Allendy, psihanalist și homeopat francez: “13 este mecanism de organizare care susține Universul într-un mod permanent de oscilații și care îl conduce pe acesta să se specializeze în natură”.

www.observatorul.com, www.superstitii.ro, www.ziare.com


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

2 Comments on Numărul 13 între superstiție și coincidență: este acest număr atât de sumbru? O istorie fascinantă!

  1. Multam, interesant material; am exemple clare cu cifra 13 chiar din experiența proprie.

  2. Iuda nu a fost al 13-lea apostol ci al 12-lea, va rog sa va informati corect.
    Si desigur nr.13, poi au fost 12 apostoli plus maestrul (Isus) 13 la fel cum sunt 12 zodii + Soarele. De ce trebuie sa fie atunci neapărat nr.13 un numar malefic? El pare chiar mai complet decat nr.12 deorece 12 apostoli + maestrul(Isus) = 13.
    Cei 12 nu pot face nimic fara maestrul lor după cum spunea El
    “despărțiti de mine nu puteți face nimic”.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii