Noutăți

Nu este un banc – NASA a vândut din greșeală un obiect de neprețuit din cadrul misiunii Apollo 11. Acum îl vrea înapoi…

  •  
  •  
  •  

FBI-ul încearcă să recupereze sacul utilizat de membri misiunii Apollo 11 pentru a colecta probe de pe Lună în cadrul aselenizării din 1969, obiect care a fost vândut în mod accidental sau nu, la o licitație desfășurată anul trecut. Potrivit celor de la sciencealert.com, oficialii americani susțin că sacul a fost vândut din cauza unei erori de inventariere, sacul având același marcaj ca și cel al misiunii Apollo 17, obiect ce era propus spre licitație.

NASA consideră obiectul ca fiind o “comoară națională”, însă actualul proprietar, Nancy Carlson din statul Illinois, susține că a fost un cumpărător cinstit iar vina nu îi aparține, de aceea nu prea are de gând să înapoieze sacul pentru care a plătit 995 de dolari. Nu este pentru prima dată când obiecte din cadrul celebrei misiuni Apollo 11 sunt date cu ușurință. Spre exemplu, în anul 2005 Max Ary – fondator și director al Kansas Cosmophere și Space Centre – a fost găsit vinovat de licitații ilegale cu obiecte ce aparțin aceleași misiuni spațiale. Cum de ajunsese obiectele pe mână lui Ary? Simplu, cei de la NASA le împrumutase instituției conduse de acesta pentru a-și face promovare.

Anul trecut, Carol, fosta soție a lui Neil Armstrong, a găsit o pungă albă în dulapul soțului său decedat, pungă umplută cu obiecte ale misiunilor Apollo, inclusiv camera utilizată pe suprafața Lunii de astronaut pentru a captura primii pași făcuți vreodată de un om pe satelitul natural al Pământului.

Revenind la sac, NASA și FBI-ul speră că un judecător federal să îi permită agenției să restituie lui Carlson banii licitați pentru ca obiectul să revină în posesia statului american, mai ales că acesta încă conține mici urme de resturi ale solului lunar în interiorul său.

sursa: sciencealert.com

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

1 Comment on Nu este un banc – NASA a vândut din greșeală un obiect de neprețuit din cadrul misiunii Apollo 11. Acum îl vrea înapoi…

  1. Haha…saracii “caiboi”…şi vor să conducă planeta

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii