Noutăți

Nu a fost realizată de oameni dar este una dintre cele mai mari structuri construite pe Terra, în Antichitate, cu dislocarea a 10 km cubi de pământ…

Una dintre cele mai mari și mai ciudate structuri construite pe Pământ este aproape necunoscută de publicul larg. În nord-estul Braziliei, oamenii de știință au descoperit aproximativ 200 de milioane de movile de pământ de vechimea piramidele egiptene. Ceea ce este uimitor la acest complex imens, estimat a fi format prin dislocarea a 10 kilometri cubi de pământ, este faptul că au fost construite de termite. Biologul Roy Funch de la Universitatea din Brazilia, Estadual de Feira de Santana, a observat pentru prima dată movilele misterioase la începutul anilor 1980.

„Până la investigațiile făcute de noi, unii cercetători au crezut că movilele sunt mușuroaie de furnici sau termite antice, iar alții au fost convinși că sunt formații naturale, făcute de Dumnezeu. Investigațiile actuale sugerează că movilele au aproximativ 4 000 de ani vechime și au fost într-adevăr construite de termite. Datorită întinderii sale, întreaga structură este vizibilă cu ușurința din spațiu și satelit. Prin comparație, movilele ocupă o suprafață aproximativ echivalentă cu Marea Barieră de Corali, o operă de bioinginerie făcută de mai multe specii. Credem că movilele de aici au fost construite însă doar de o singură specie, și anume de termitele Syntermes dirus. Movilele au o înălțime de aproximativ 2,5 metri, însă unele ajung și la 9 metri”, a declarat Funch pentru ScienceAlert.

Potrivit cercetării, sub movile există o rețea masivă de tuneluri, care le permitea termitelor să ajungă ușor la suprafață pentru a accesa sursa lor principală de hrană din zonă, și anume frunzele căzute. Eșantioanele de sol obținute de pe unele dintre movile arată că au fost active între 690 și 3820 de ani în urmă. Până în prezent, cele mai vechi mușuroaie de pe Terra erau considerate cele construite de termitele Macrotermes falciger, într-o zonă a pădurilor Miombo din regiunea Lubumbashi din Katanga de Sus, Republica Democratică Congo. Acestea aveau o vechime cuprinsă între 750 – 2000 de ani.

sursa: https://www.sciencealert.com/these-mysterious-mounds-in-brazil-are-4-000-years-old-and-visible-from-space
traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii