AIM radionica curs online

Noutăți

Novaya Zemlya, locul unde a avut loc cea mai mare explozie atomică produsă pe Terra

La prima vedere, peisajul steril al Novaya Zemlya, „Lumea nouă” în traducere din rusă, nu pare să fie un loc unde s-a întâmplat vreodată ceva interesant. Asta doar la prima vedere, deoarece aici, în data de 30 octombrie 1961, premierul rus Nikita Kruschev a ordonat testarea celei mai mari bombe făcute vreodată de om (la vremea aceea), Bomba Țarului. Bomba a avut masa de 27 tone și era de forma unui cilindru lung de 8 m cu un diametrul de 2,1 m. Este una din cele mai „curate” bombe atomice create vreodată, 97% din energia ei fiind dată de reacția de fuziune nucleară, care nu produce reziduuri radioactive.

Bomba a fost lansată dintr-un bombardier Tu-95V special modificat pentru a o putea transporta și deflagrația s-a produs la orele 11:32, ora Moscovei. Explozia a putut fi văzută și simțită până în Finlanda, Undele de șoc atmosferice au făcut înconjurul planetei de 3 ori. Oamenii care s-ar fi aflat la mai puțin de 100 km ar fi suferit arsuri de gradul 3. Căldura exploziei s-a simțit până la 270 km. Șocul seismic a măsurat 5 grade pe scara Richter.

SUA au estimat inițial că puterea bombei a fost de 57 megatone, însă după anii 90, documentele oficiale date publicității au arătat faptul că puterea a fost de 50 megatone. Chiar și așa, bomba Țarului a fost de 1.400 de ori mai puternică decât bombele atomice explodate în Hiroshima şi Nagasaki.

Timp de 35 de ani, pe insulă au avut loc 224 detonări nucleare cu un randament total echivalent cu 265 megatone de TNT. În 1963 a fost pus în aplicare Tratatul privind interzicerea testele atmosferice, deși cele subterane au continuat până în 1991. Cea mai mare explozie nucleară subterană din arhipelag a avut loc la data de 12 septembrie 1973, când a fost folosit echivalentul a 4,2 megatone de TNT. În ciuda faptului că această explozie a avut o putere cu mult mai mică decât cea a deflagrației generată de Bomba Țarului, spațiul închis în care s-a desfășurat testul a dus la presiuni apropiate de cele generate de cutremurele de pământ, adică la o magnitudine de 6,97 pe scara Richter, ceea ce adus la o avalanșă a 80 de milioane de tone de zăpadă și gheață, care a blocat doi ghețari și a creat un lac lung de 2 km.

Cea mai mare parte a insulei este o bază militară și în prezent, deși navele de croazieră deseori frecventează partea de sud a arhipelagului, turiștii fiind atrași atât de munții care se oglindesc în apele reci din jur cât și de unicitatea zonei. Novaya Zemlya este alcătuită din două insule mari, Severny (nord) și Yuzhny (sud), plus câteva insule mai mici. Cele două insule principale sunt separate printr-o strâmtoare îngustă, Matochkin Shar, cu o lățime cuprinsă între 1,6 și 2,4 km. Cel mai sudic punct, insula Kusova Zemlya, este separat de Insula Vaygach și de continent de Strâmtoarea Kara.

800px-NovayaZemlya.A2001222.0835.250m standard panorama nowaja3_large Astronomicheskiy glacier, Inostrantseva Gulf, Novaya Zemlya

sursa: https://www.britannica.com/place/Novaya-Zemlya

sursa: http://www.bbc.com/future/story/20170816-the-monster-atomic-bomb-that-was-too-big-to-use

sursa: https://www.forbes.com/forbes/welcome/?toURL=https://www.forbes.com/sites/jimclash/2015/12/26/nuclear-adventure-rare-visit-to-soviet-arctic-test-site-novaya-zemlya/&refURL=https://www.google.ro/&referrer=https://www.google.ro/

Traducerea și adaptarea: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

1 Comment on Novaya Zemlya, locul unde a avut loc cea mai mare explozie atomică produsă pe Terra

  1. pe novaya zemlea au fost dusi multi romani in gulagurile sovietice unde erau cateva mine de uraniu. erau dusi aici doar romani . erau lagare de exterminare. cei care au ajuns pe acolo povestesc ca nu au reusit sa invete un cuvant rusesc pentru ca erau toti romani.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii