Noutăți

Noua Iluminare a Științei. Un profesor de la Harvard ne vorbește despre saltul evolutiv care se petrece chiar acum…

  •  
  •  
  •  

Oare suntem în punctul unei iluminări a conştiinţei ? Omenirea se îndreaptă acum spre un nou iluminism al ştiinţei ? Pare de necrezut, dar conform opiniei unui profesor de la Universitatea Harvard, acest lucru se întâmplă deja de câţiva ani, iar noi suntem martorii acestor evenimente. Deşi nu este vorba de o evoluţie spirituală, cum ar putea crede unii, totuşi, omenirea se îndreaptă spre un nou salt calitativ, oferit de mijloacele ştiinţei şi tehnologiei.

Bruce Lipton şi alţii au promovat demult posibilitatea unui salt calitativ al întregii omeniri dar nu am reuşit să pătrund esenţa logică şi raţională a acestui fenomen, până cu nu l-am cunoscut pe Dr. Steve Pinker, absolvent al colegiului Dawson şi al Facultăţii Wagar, devenint apoi profesor la Universităţile Harvard şi McGill.

Steven Pinker spunea: “Cunoaşterea este mai bună decât ignoranţa. Fericirea este mai bună nefericirea. Inteligenţa este mai bună decât prostia. Oportunitatea de a ne bucura de familii, prieteni, cultură şi natură sunt mai bune decât munca neinteresantă şi monotonia. Dar în mod absolut incredibil, toate aceste lucruri pot fi măsurate. Dacă au crescut de-a lungul timpului, atunci avem de-a face cu progres.” Ei bine, ceea ce veţi afla în acest interviu este faptul că lucrurile stau, într-adevăr, aşa. Rând pe rând, cu minuţiozitate şi răbdare, Pinker ne aşază dinainte indicatori diverşi, grafice şi cifre care să arate irefutabil că progresul chiar are loc.

Desigur, la baza parcursului ascendent, deşi sinuos, există un proces de creştere intrinsecă a gradului de raţionalitate a speciei. Raţiunea este motorul progresului: Cea mai importantă este raţiunea. Raţiunea nu este negociabilă… Dacă există ceva ce au avut în comun gânditorii Iluminismului, a fost insistenţa ca noi să aplicăm cu hotărâre standardele raţionalităţii la înţelegerea lumii şi să nu cedăm iarăşi unor instanţe generatoare de iluzii precum credinţa oarbă, dogmatismul, revelaţia, autoritarismul, carisma, misticismul, divinaţia, viziunile, intuiţiile nesusţinute la verificare sau hermenutica textelor sacre. De aceea, rugămintea mea este să vizionaţi acest interviu cu multă îngăduinţă, deschidere şi neutralitate. (Cristian Mureșanu, TVR Cluj)

 


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii