Noutăți

Nouă ani a fost cea mai înaltă clădire cu ceas din lume. A rămas și acum… un zgârie nori extrem de eficient energetic!

  •  
  •  
  •  

Recordurile apar și sunt aplaudate. Apoi sunt depășite, uitate. Rămân însă lucrurile bine făcute. Așa s-a întâmplat și în cazul unui remarcabil edificiu, care ani la rând a fost considerat cea mai înaltă clădire cu ceas de pe mapamond. Odată ajuns pe locul secund, rămâne ca respectivul edificiu să fie apreciat doar pentru arhitectură și pentru modul în care contribuie la protecția mediului și la conservarea energiei și resurselor.

NTT Docomo Yoyogi se află în Tokyo și are o înălțime de 240 de metri până la ultimul etaj și 270 de metri cu tot cu turla metalică (antena) din vârf. Printre zgârie norii din capitala niponă se află pe locul patru, ca înălțime. Ce l-a făcut să fie deosebit, acolo unde zgârie norii sunt ceva obișnuit?

flk-2

O vreme a fost cel mai înalt turn purtător de ceasornic din lume. Asta după ce, în 2002, i-a fost montat un ceas imens, la etajele superioare. Calitatea de cea mai înaltă clădire cu ceas a fost deținută de colosul nipon până în 2011, când, în Arabia Saudită, s-a deschis Mecca Royal Hotel Clock Tower (601 metri). Înainte de construirea clădirii NTT Docomo Yoyogi, cea mai înaltă clădire prevăzută cu ceas se afla în Europa și era Palatul Culturii și Științei din Varșovia. Recordurile nu rezistă prea mult, în ziua de azi…

NTT Docomo Yoyogi are 27 de etaje, plus 3 la subsol, dar nu dispune de restaurante sau alte servicii care să atragă turiștii, cărora, de altfel, nici nu li se îngăduie să viziteze edificiul. Operațiunile de construire au început în 1997. Ceasul său, de dimensiuni ciclopice, are un diametru de 15 metri, fiind pus în funcțiune în toamna anului 2002. În partea de sus a clădirii se află corpuri de iluminat care emit o lumină portocalie atunci când s-ar putea să fie nevoie ca oamenii să-și ia cu ei umbrelele și una de culoare albă, dacă un asemenea accesoriu pare să fie de prisos.

tr-3

 

Remarcabil, la această clădire de birouri, e sistemul de economisire a energiei și de management al deșeurilor. Un sistem bine pus la punct de separare a diferitelor tipuri de deșeuri provenite din activitățile de birou facilitează reciclarea și economisirea resurselor. Există și un sistem performant de purificare a apelor reziduale. La rândul ei, apa de ploaie este colectată și folosită pentru aprovizionarea grupurilor sanitare. Pentru acoperirea consumului intern (în parte) e folosită energia provenită de la panourile solare. Este un model care ar trebui aplicat și-n alte părți.

Inclusiv la noi. De ce nu?!

fb-4

 

Surse: mimoa.eu; wikipedia.org; gojapango.com

Surse foto:

(1) muza-chan.net

(2) flickr.com

(3) traveltourguide.info

(4) Facebook


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

1 Comment on Nouă ani a fost cea mai înaltă clădire cu ceas din lume. A rămas și acum… un zgârie nori extrem de eficient energetic!

  1. 240m inaltime de locuit,la suprafata,cu 27 etaje de suprafata.Scazand planseele ,eu am pus de 1m sa fiu generos,rezulta o inaltime de 7,8m pe etaj.Daca mai scad inca 1m pentru tubulaturile de aer conditionat,atunci fiecare “incapere” de pe un etaj are aproape 7 metri inaltime.Oare ce fac acolo inauntru?Sarituri de la trambulina?

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii