Noutăți

Norii cu aspect de val. Condițiile în care apar aceste formațiuni denumite Kelvin-Helmholtz (foto+video)

Acești nori denumiți Kelvin-Helmholtz se formează între două straturi de aer cu densități diferite și care străbat cerul la viteze diferite. Dacă un strat de aer cald, mai puțin dens, există peste un strat de aer rece și mai dens, iar forța de forfecare a vântului pe cele două straturi este suficient de puternică, se vor forma niște formațiuni noroase în formă de val.

Norii de acest tip sunt numiți după Lordul Kelvin și Hermann von Helmholtz, doi fizicieni care au studiat dinamica fluidelor. Instabilitatea Kelvin-Helmholtz se produce nu numai în nori, ci și în ocean. Potrivit Organizației Mondiale de Meteorologie, OMM, deși acești nori ar putea părea un lucru banal, nu este deloc așa; doar 3% din formațiunile noroase care se formează într-un an pe Pământ sunt de acest tip. Asta înseamnă că sunt foarte rari și greu de văzut sau fotografiat.

kelvin-helmholtz-clouds-8[2] kelvin-helmholtz-clouds-7[2] kelvin-helmholtz-clouds-2[2] kelvin-helmholtz-clouds-1[3] kelvin-helmholtz-clouds-5[6] kelvin-helmholtz-clouds-3[7]

sursa: http://www.amusingplanet.com/2013/07/kelvin-helmholtz-clouds.html

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii