Nori “psihedelici” pe cerul arctic!

Regiunea arctică coboară în întuneric în această perioadă a anului, iar unele fenomene naturale aproape incerdibile vor lumina cerul. Dimineața pot fi activități ale vântului solar sau particule de ploaie prin atmosferă, dar uneori apar și fenomene mai rare.
“Soarele nu mai este aici în aceste zile”, a declarat fotograful Truls Tiller pentru SpaceWeather.com, “dar punctele de lumină fac întunericul iernii frumos. Fotografia aceasta a fost făcută la 10:30, în mijlocul zilei“.
nori stratosferici polari deasupra orașului Tromsø City, foto Truls Tiller
Cunoscuți sub numele de nori stratosferici polari, acești nori se formează în stratosferă. Norii gri-alb “regulați”, cu care ne-am obișnuit, se găsesc mai jos în troposferă.
Deoarece acești nori sunt atât de mari, sunt compuși din gheată, într-un mediu în care temperaturile pot scădea până la -85 grade Celsius. Apoi, în cazul în care unghiul soarelui este drept sub orizont, un spectacol uimitor de lumini poate începe.
Acești nori sunt de asemenea cunoscuți sub numele de “sidef”, nori cu particule de gheață care difractă puternic lumina soarelui, producând culori extrem de vii, care pun în umbră norii obișnuiți ce pot fi găsiți peste tot în lume. Deși aceștia sunt într-adevăr frumoși, în conformitate cu SpaceWeather.com, norii polari stratosferici sunt considerați a fi legați de distrugerea ozonului și implicați în formarea de găuri de ozon la latitudini mari.
nori stratosferici polari deasupra orașului Tromsø City, foto Truls Tiller
La polul nord, în decursul unui an, lumina de zi durează în continuu 6 luni, urmată de 6 luni de întuneric.
Cercurile polare sunt două paralele ale Pămîntului, aflate la distanță egală de ecuator. Cercurile polare delimitează în jurul polilor respectivi două regiuni în care cel puțin o zi din an lumina zilei durează 24 de ore și, similar, cel puțin o zi din an întunericul nopții durează 24 de ore. Latitudinea cercurilor polare este determinată de unghiul de 23˚ 26′ 22″ dintre planul orbitei Pămîntului și axa sa de rotație. Astfel, cercurile polare se găsesc la 66˚ 33′ 38″ N în emisfera nordică și la 66˚ 33′ 38″ S în emisfera sudică. (wikipedia)
Distanța dintre poli și cercurile polare respective este de 2.600 km, iar cea de la ecuator la fiecare din cercurile polare măsoară 7.385 km. În prezent, din cauza oscilației lente a axei de rotație terestre („precesie”), cercurile polare se apropie de polul respectiv cu 14,4 m anual.
Cercurile polare despart regiunile polare de cele temperate.
Cercul polar în Alaska la 66° 33′ N
traducere și adaptare Mădălina Corina Diaconu
surse: SpaceWeather.com, discovery news
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu