Noutăți

Nordlingen – orașul construit în interiorul unui crater produs de un asteroid

Cu o populaţie de numai 20.000 de locuitori, Nordlingen este cunocut în întreaga lume pentru forma sa circulară, însă puțini sunt cei care știu faptul că forma micuței așezări bavareze este dată de craterul (azi foarte estompat) apărut după ce un meteorit a lovit zona acum 14, 5 milioane de ani. Rămășițele acestuia s-au împrăștiat pe o distanță extrem de mare, fiind găsite urme inclusiv în apropierea orașului Praga, capitala Cehiei.

Orașul din crater” se află în districtul Donau-Ries, Germania, și datează din anul 898. De la început orașul a avut o formă circulară, în jurul craterului, însă de abia în anii 60 cercetătorii au confirmat faptul că acesta este format în urma unui impact cu un obiect cosmic, și nu cum credeau localnicii, în urma unei erupții vulcanice. Mai mult, clădirile din piatră conțin milioane de mici diamante, toate în medie de 0,2 milimetri în diametru, rezultate în urma impactului asteroidului. Deși nu au nici o valoare, se estimează că există în zonă circa 70.000 de tone de astfel de diamante microscopice, formate la o presiune imensă de peste 60 Gpa.

crae4

oras2

oras1

Mai există un crater, cu un diametru de 3,8 km, situat la 42 de kilometri vest-sud-vest de Nordlingen. Cercetătorii cred că ambele s-au format aproape simultan după impactul aceluiași asteroid, spart în atmosferă.

Dincolo de locul neobișnuit în care este amplasat, orașul atrage numeroși turiști și datorită muzeelor existente, printre care cel al căilor ferate, al filmelor mute sau al felinarelor, dar și pentru numeroasele competiții ecvestre desfășurate, cea mai cunoscută fiind Scharlachrennen, difuzată în întreaga lume de televiziunile de sport și menționată pentru prima dată de istorici în anul 1463.

oras22

crat5
sursa: sandatlas.org

sursa: amusingplanet.com

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii