Noutăți

Noi specii de pseudo-cai care au trăit acum 37 de milioane de ani

  •  
  •  
  •  

Deși mamiferele hipomorfe (sau echidele) sunt în prezent reprezentate de un singur gen („Equus”) și doar de o mână de specii de cai, măgari și zebre, acestea au fost mai diverse în timpul Eocenului (între 56 și 33,9 milioane de ani în urmă).

Unul dintre cele mai răspândite grupuri din Europa, care era arhipelag la acea vreme, erau paleoteridiile, numite după genul „Palaeotherium”, descris în 1804 din fosilele provenite din carierele din Montmartre (Paris) de celebrul naturalist francez George Cuvier.

Jurnalul internațional de paleontologie a vertebratelor a publicat recent o lucrare despre un studiu condus de Leire Perales-Gogenola care descrie două noi specii de mamifere paleotheriidae care au locuit peisajul subtropical din Zambrana (Álava) în urmă cu 37 de milioane de ani.

Împreună cu colaboratorii lor din grupul de cercetare Paleontologia vertebratelor UPV / EHU, au descris noile specii „Leptolophus cuestai” și „Leptolophus franzeni”, numindu-le în memoria paleontologilor Miguel Ángel Cuesta din Palencia și Jens Lorenz Franzen din Bremen, specialiști în fauna de mamifere din epoca Eocenului din Europa, anunță Heritage daily.

Cele două specii noi nu numai că extind înregistrările fosile și biodiversitatea faunei paleotereide, dar prezintă și caracteristici dentare atipice pentru echidele din Eocen.

Molarii lor au o coroană foarte înaltă și sunt acoperiți cu un strat gros de ciment. Acest tip de dentiție, prezent și în alte paleoteride endemice iberice, ar putea fi indicativ pentru o diferență a condițiilor de mediu între zonele iberice și central-europene, cu condiții mai aride sau păduri mai puțin dense sau închise și prezența unor zone mai deschise în Iberia, ”, a explicat Perales-Gogenola.

Pe lângă interesul său paleobiologic, diversa asociere fosilă a mamiferelor din Zambrana, care cuprinde primate, rozătoare, marsupiale, carnivore, artiodactile și perissodactile, oferă noi informații despre schimbările climatice și de mediu care au avut loc în Europa și în mediul nostru de-a lungul timpului geologic.

Universitatea Basque Country

Foto (Wikipedia) Bizkaia Aretoa, sala principală a Universității Basque Country din Bilbao


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii