Noutăți

Noi semnale din spațiu au fost reperate de către telescoapele radio terestre. Originea lor este încă necunoscută

Zece explozii în unde radio de foarte scurtă intensitate au fost înregistrate în lunile mai și iunie ale anului 2015 de către Observatorul Arecibo din Puerto Rico. Semnalul acesta special a fost numit FRB 121102.  În urma cercetărilor efectuate de cei de la Institutul Max Planck pentru Radioastronomie din Bon, împreună cu astronomii de la Universitatea Virginia de Vest, s-a descoperit faptul că aceste semnale sunt repetitive.

Toate emisiile durează doar câteva milisecunde și provin din afara galaxiei noastre. Primul FRB înregistrat de telescoapele radio a fost în anul 2007. Însă a mai durat câțiva ani până când astronomii au căzut de acord că acesta este real și nu este o eroare a instrumentelor telescopului.

semnal

Duncan Lorimer, astrofizician la Universitatea Virginia de Vest  a fost unul dintre cei care au raportat primii descoperirea FRB-ului acum aproape 10 ani. De atunci și până acum tehnologiile folosite s-au îmbunătățit, potrivit acestuia, iar repetivitatea semnalului de acum, este o dovadă clară a faptului că ceva le produce acolo, departe în spațiul cosmic. Acum cercetările se vor concentra pentru a se descoperi sursa de proveniență a lor precum și dacă FRB-urile se pot împărți în mai multe clase, în funcție de fenomenul cosmic care le declanșează.

Anterior, oamenii de știință susțineau că exploziile în unde radio sunt produse în momentul în care o stea neutronică explodează, însă noile semnale descoperite arată că sursa de energie nu este distrusă după momentul trimiterii primului semnal.

sursa: independent.co.uk

sursa:dailymail.co.uk

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii