Noutăți

Noi piese adăugate Tezaurului Istoric al României

Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) a adăugat de curând în colecţia sa o serie de obiecte care fac parte din mai multe tezaure exportate ilegal din România, reprezentând obiecte de podoabă, din argint, de factură dacică, precum și o monedă antică.

În luna septembrie a.c., au fost readuse în țară cinci obiecte de podoabă dacice, din argint, și o monedă fals de epocă, recuperate recent de la o casă de licitații din München (Germania) prin efortul Ministerului Culturii, Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia şi al Muzeului Naţional de Istorie a României. Obiectele vor fi expuse pentru public începând de astăzi.

În ansamblul de piese se regăsesc următoarele tipuri de podoabe din argint: un colier cu pandantive, trei brățări și o verigă, databile în secolele I a.Chr – I p.Chr., fiind realizate în ateliere din spaţiul locuit de către geto-daci, cu predilecţie Transilvania (spaţiul intracarpatic), Sălaj-Crişana (spaţiul de la vest de Carpaţii Apuseni), Banat și Oltenia. De asemenea, alături de acestea a fost recuperat și un fals monetar de epocă emis la Tomis în secolele II-I a.Chr. Loturile recuperate fac parte din diferite tezaure exportate ilegal de pe teritoriul României.

FOTO

Până în prezent s-au desfăşurat numeroase operaţiuni de recuperare şi repatriere a unor bunuri de patrimoniu prin aplicarea convenţiei UNIDROIT. Ca urmare a acestor acţiuni, Patrimoniul Cultural Naţional a fost reîntregit cu următoarele bunuri precum: brăţări dacice regale din aur, monede din aur şi argint de tip Koson, două umbo de scuturi de paradă regale dacice din fier,  monede greceşti din aur de tip Lysimachos, unelte şi arme din fier.

Aceasta este cea de-a cincea operaţiune de repatriere a unor piese aparţinând patrimoniului cultural al României, efectuată, până în prezent, în cursul anului 2015, după recenta returnare a două loturi de stateri de aur de tip Koson, din Belgia și Polonia, a două tabulae din bronz care conțin legile municipiului Troesmis (jud. Tulcea), emise în timpul împăratului Marcus Aurelius (161-180 p. Chr.), precum și a 18 obiecte de podoabă dacice repatriate în luna iulie a acestui an.

sursa: MNIR


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

1 Comment on Noi piese adăugate Tezaurului Istoric al României

  1. Imi place ca simbolul piesei celei mai mari (cele 4 puncte care se unesc in mijloc) este exact simbolul de pe crucea care o port la gat. Conincidenta? Romanii au ramas cu memoria genetica a stramosilor lor chiar daca nu isi dau seama de ce le plac aceste simboluri.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii