Noutăți

Nivelul Oceanului Planetar a crescut cu 8 cm din cauza topirii ghețarilor

  •  
  •  
  •  

Oceanul Planetar a crescut în medie cu aproape 3 inci (8 centimetri) din 1992 și până astăzi, conform măsurătorilor celor de la NASA. Deși la prima vedere creșterea nu ar părea foarte mare, oamenii de știință sunt destul de îngrijorați și asta deoarece cauza principală a acestei creșteri o reprezintă topirea ghețarilor, cauzată în special de încălzirea globală.

Creșterea nivelului mării este o consecință firească a încălzirii planetei noastre. Știm acest lucru din fizica de bază. Când apa se încălzește, se extinde. Deci, atunci când oceanul se încălzește, nivelul mării crește. Când gheața este expusă la căldură, se topeste. Și când se topește gheața de pe uscat și ajunge în apă, nivelul acesteia crește.

De mii de ani, nivelul mării a rămas relativ stabil și comunitățile umane s-au stabilit de-a lungul coastelor planetei. Dar acum mările Pământului sunt în creștere. La nivel global, nivelul mării a crescut constant în secolul al 20-lea și continuă să crească și astăzi.” se precizează în comunicatul celor de la NASA.

Oamenii de știință consideră că este dificil de spus cu exactitate cât de mult va crește nivelul Oceanului Planetar în viitor. Totuși cei de la NASA consideră că nivelul mărilor poate să crească și cu până la 3 m într-un singur secol dacă topirea ghețarilor va continua în același ritm, însă unele analize efectuate de Organizația Națiunilor Unite arată că creșterea într-un singur secol nu ar avea cum să depășească 90 de cm.

Un lucru este cert, cel al creșterii nivelului mărilor și oceanelor, ceea ce va duce la o retrasare a coastelor și de ce nu și a traseelor navigabile până la sfârșitul secolului.

video:

 

 

sursa: nasa.gov


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii