Noutăți

MIRACOL – Un japonez a supraviețuit atât bombardamentului de la Hiroshima, cât și celui de la Nagasaki. A trăit peste 90 de ani!

Tsutomu Yamaguchi este omul care a supraviețuit atât bombei atomice de la Hiroshima, cât și celei de la Nagasaki, lansate de către armata americană la finele Celui de-al Doilea Război Mondial, pentru a determina Japonia să capituleze. El este singura persoană care a fost recunoscută oficial de către guvernul nipon, ca supraviețuitor al ambelor explozii nucleare.

La 6 august 1945, ora 8:15, Tsutomu Yamaguchi a fost prezent în Hiroshima, în momentul detonării primei bombe nucleare, de către americani. S-a întors la Nagasaki a doua zi. În ciuda rănilor căpătate la Hiroshima, a revenit la locul său de muncă din Nagasaki în ziua celui de-al doilea bombardament nuclear, adică la 9 august.

e

În acea dimineață, pe 9 august, Yamaguchi i-a povestit șefului său cum o singură bombă a distrus întreg orașul Hiroshima. Auzind incredibila poveste despre bomba care a nimicit un întreg oraș, șeful său i-a spus lui Tsutomu Yamaguchi că este nebun.

În 1957, Tsutomu Yamaguchi a fost recunoscut ca supraviețuitor al bombardamentului de la Nagasaki, dar abia în martie 2009 i-a fost recunoscută oficial și prezența la Hiroshima. Tsutomu Yamaguchi este omul care, deși a trecut prin cele mai nimicitoare două acțiuni de război din istoria umanității, a reușit să ajungă la venerabila vârstă de 93 de ani.

Yamaguchi a trăit și a lucrat în Nagasaki, dar în 1945 a fost trimis în Hiroshima, în interes de serviciu, pentru trei luni. La 6 august 1945, el tocmai se pregătea să părăsească orașul împreună cu doi colegi, Akira Iwanaga și Kuniyoshi Sato, și se îndrepta spre gară, când și-a dat seama că nu și-a luat cu el o ștampilă care îi era necesară și s-a întors din drum.

La ora 8:15, se deplasa către docuri, când bombardierul american Enola Gay a lansat nimicitoarea bombă atomică Little Boy deasupra orașului. Yamaguchi își amintește că a observat bombardierul și două parașute mici, înainte de a vedea pe cer o lumină intensă și de a fi aruncat la pământ. Lumina intensă l-a orbit temporar și radiația calorică l-a lăsat cu arsuri grave pe partea stângă. Ajuns la Nagasaki, i-au fost bandajate rănile. Deși avea o mare parte din corp acoperită de către bandaje, pe 9 august s-a prezentat la muncă.

z

 

c

La ora 11 dimineața, pe 9 august, Yamaguchi tocmai le povestea colegilor despre cumplita explozie de la Hiroshima, când bombardierul american Bockscar a aruncat bomba atomică Fat Man peste oraș. De astă dată Yamaguchi n-a mai fost rănit de către explozie. În haosul creat după cumplitul eveniment nimeni nu i-a mai înlocuit bandajele și, din această cauză, el a suferit de febră mai mult de o săptămână.

La începutul anilor 1950 Yamaguchi și soția sa, care fusesere, de asemenea, expusă exploziei bombei atomice la Nagasaki, aveau două fiice. După ce războiul s-a încheiat, Yamaguchi a lucrat ca traducător și apoi într-o școală, ca dascăl. Mai târziu, el a revenit la locul de muncă anterior, lucrând pentru Mitsubishi.

Spre sfârșitul vieții, Tsutomu Yamaguchi (1916 – 2010) a devenit un susținător vehement al dezarmării nucleare!

f

d

a

Sursa: wikipedia.org

Autor: Tomi Tohaneanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii