Noutăți

Nijmegen, cel mai vechi oraș din Olanda, are 2.000 de ani de continuitate

Timp de secole, olandezii au construit diguri de mari proporții pentru a menține apele la distanță de uscat, într-o țară în care 55 la sută din locuințe se află în zone predispuse inundațiilor. Schimbările climatice i-a convins pe olandezi că digurile pe care le au nu vor mai funcționa, astfel încât țara este hotărâtă să miște zeci de diguri înapoi spre țărm, pentru a face loc umflării apelor râurilor.

1280px-View_over_Nijmegen2
Cel mai vechi oraș din Țările de Jos, Nijmegen, este în curs de a saluta primul aceste planuri, mutând digurile celui mai mare fluviu al țării. Acest dig a deservit ani de zile locurile din jurul orașului, dar după nivelurile ridicate de apă din 1993 și 1995, când a fost nevoită evacuarea a 250.000 de oameni, autoritățile olandeze sunt convinse că schimbările climatice impun măsuri suplimentare.

1280px-Nijmegen_Marktplatz
Nijmegen este un oraș în provincia Gelderland, Țările de Jos. Este considerat a fi cel mai vechi oraș din Olanda și datează din secolul 1 înaintea erei noastre, sărbătorind în 2005, 2000 de ani de existență.

800px-Kronenburgertoren
Puține rămășite antice sunt vizibile astăzi: un fragment din zidul vechi al orașului poate fi văzut în apropiere de cazinou, precum și fundațiile unui amfiteatru roman sunt trasate în pavajul din centrul orașului în zona Rembrandtstraat. Nu au rămas prea multe clădiri vechi în oraș: în primul rând americanii au distrus un număr mare de case în timpul bombardamentelor din februarie 1944, mai târziu germanii l-au atacat în septembrie 1944. În anii 1950 , 60 și 70 au existat planificări urbane masive, demolându-se mai multe din casele vechi care supraviețuiseră războiului. În centrul orașului se găsesc ruinele unei capele Carolingiene și un mic rest de la un castel imperial care a fost demolat în 1798.

Nijmegen_Barbarossakapel_R01Ruinele capelei Carolingiene

Nijmegen are cinci gări. Stația centrală este conectată la rețeaua națională de Intercity. Compania de autobuze Breng operează autobuze urbane din zona metropolitană Arnhem-Nijmegen, dar, la fel ca cele mai multe orașe olandeze, bicicletele sunt un mod important de transport. Râul Maas-Waal care străbate orașul, și este folosit pentru transportul de marfă.

Orașul adăpostește renumita universitate Radboud Universiteit Nijmegen.

img_3110-large
traducere și adaptare Mădălina Corina Diaconu

surse: straatkaart.nl, allworldtowns.com


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii