Noutăți

Neuronul Jennifer Aniston – celula care înmagazinează o singură amintire…

  •  
  •  
  •  

În anii 1960, neurologul Jerry Lettvin a propus ideea că oamenii au neuroni care răspund de un singur concept, cum ar fi, de exemplu, amintirea feței unei persoane. Noțiunea acestui neuron superspecializat – zis „neuronul bunicii” – a fost repede respinsă de psihologi ca fiind inadmisibil de simplistă.

Aproape o jumătate de secol mai târziu, lucrurile au luat o turnură neașteptată, odată cu descoperirea neuronului Jennifer Aniston.

Descoperit în 2005 de neurologul argentinian Rodrigo Quian Quiroga, de la Universitatea din Leicester, Anglia, neuronul Jennifer Aniston este o celulă nervoasă situată în hipocamp, zona din creier responsabilă de formarea memoriei și a amintirilor, potrivit Nature.

Cercetătorul a descoperit neuronul Jennifer Aniston în timp ce studia ce reacții aveau pacienții epileptici care priveau fotografii cu oameni și locuri cunoscute.

Subiecții au fost expuși la aproximativ 100 de imagini cu celebrități – printre care Jennifer Aniston, James Brolin, Clint Eastwood, Halle Berry, Julia Roberts, Tiger Woods – și locuri renumite, cum ar fi Turnul Eiffel, Turnul Înclinat din Pisa și Casa Albă.

Spre surprinderea sa, Rodrigo Quian Quiroga a descoperit că unul dintre neuronii monitorizați se activa deosebit de intens (cu 20 până la 30 de pulsuri pe secundă) atunci când le-a arătat voluntarilor portretul actriței americane Jennifer Aniston…

Citește mai mult: Incredibilia


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii