Noutăți

Neobişnuitul mormânt al ”Omului Pasăre” din Siberia

Numeroase locuri de pe glob care au o notorietate mai degraba sumbra – tinuturi desertice ori înghetate, jungle si prapastii muntoase – ascund vestigii tulburatoare ale unor civilizatii vechi, disparute de sute sau mii de ani, din motive naturale ori în urma unor evenimente determinate de om.

Un asemenea exemplu este situl arheologic Oust-Tartas II, din regiunea Novossibirsk.

În anul 2018, investigatii efectuate într-un teren mlastinos din districtul Vengerovsky au dus la decopertarea unei importante necropole din Epoca bronzului, apartinând culturii Odinovo. Doua dintre mormintele cercetate dateaza de aproximativ 4.500 de ani.

De departe, cea mai valoroasa descoperire a arheologilor rusi o constituie mormântul unui personaj ale carui relicve erau înconjurate, în mod bizar, de peste 50 de ciocuri de pasare!

Neobisnuitele vestigii animale proveneau, în cea mai mare parte, de la stârci si cocori, dar ornitologii încearca sa identifice si alte specii.

Numarul mare al ciocurilor de pasare ar fi putut alcatui un colier sau puteau fi purtate ca ornamente pe vesminte, potrivit cercetatorilor, care nu exclud nici ideea ca ele sa fi facut parte dintr-o piesa de protectie cum ar fi armura ori dintr-un costum ritualic.

Si nu a fost singura descoperire surprinzatoare facuta în zona mormântului „Omului-pasare”, cum l-au denumit arheologii pe defunct…

Citește mai mult: Magazin


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii