Noutăți

Neobișnuitul ghețar perfect dreptunghiular, descoperit de NASA. Cum cred cercetătorii că a apărut

  •  
  •  
  •  

Natura este mereu surprinzătoare. Iar un astfel de exemplu este și acest ghețar perfect dreptunghiular descoperit în zona antarctică. Deși la prima vedere ar putea părea tăiat de mână omului, ghețarul descoperit este perfect natural. Nu seamănă cu ghețarii clasici, non-tabulari, care au forma unor domuri decorate cu spini. Acesta este un ghețar tabular, care se formează prin desprinderea de banchize, ale cărui laturi sunt aproape perfect verticale și ale cărui fețe sunt foarte netede.

Cercetătorul Kelly Brunt de la University of Maryland a asemănat procesul cu cel al unei unghii care a crescut prea mult și care se rupe la capăt, rezultând un dreptunghi foarte bine definit. Acești ghețari tabulari pot avea dimensiuni foarte mari, de sute sau mii de kilometri pătrați. Cel mai mare astfel de ghețar este cel denumit B-15, care are o suprafață de 11.000 de kilometri pătrați.

„Avem două tipuri de aisberguri: avem tipul pe care toată lumea şi-l imaginează şi care a scufundat Titanicul. Arată ca prisme sau triunghiuri la suprafaţă şi se ştie că în adâncime sunt mult mai mari. Apoi există aisbergurile tabulare. Aisbergurile tabulare sunt late, plate şi lungi. Se desprind din marginile gheţarilor mari blocuri de gheaţă conectate la uscat dar care plutesc în apele din jurul locurilor precum Antarctica sau Groenlanda. Acesta provine de la gheţarul Larsen C din Peninsula Antarctică. Aisbergurile se formează printr-un proces care seamănă cu ruperea unei unghii care a crescut prea mult. Ca rezultat, sunt deseori rectangulare. Ce îl face pe acesta special este că arată ca un pătrat”, a precizat Brunt.

Ghețarul descoperit de NASA nu a fost încă măsurat. Potrivit estimărilor are în jur de 1,5 kilometri pătrați. În fotografia de la NASA însă nu se vede și cealaltă parte a ghețarului, care ar putea fi cât se poate de asimetrică. Chiar și așa, e suficient de impresionant.

sursa: https://www.sciencealert.com/tabular-iceberg-nasa-photo-antarctica-larsen-c-ice-shelf-operation-icebridge
traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii