Noutăți

Neobișnuitul corp ceresc Oumuamua, despre care s-a spus că ar fi un „ARTEFACT” EXTRATERESTRU, a călătorit prin spațiu milioane de ani. De unde provine?

În luna octombrie a anului trecut, cercetătorii de la observatorul astronomic Haleakala (Hawaii) au descoperit un obiect cosmic de formă și culoare neobișnuită. Avea formă alungită, de țigară, se deplasa cu o viteză formidabilă și a fost numit Oumuamua. Curând, au apărut și ipotezele conform cărora Oumuamua ar fi fost, de fapt, o… navă extraterestră. Sau, cel puțin, o structură extraterestră, confecționată de către ființe inteligente aflate într-un sistem solar îndepărtat.

Astronomii au arătat, însă, că nu este vorba decât despre un asteroid mai special, care a ajuns în sistemul nostru solar după o îndelungată călătorie, de milioane de ani, prin spațiul interstelar. Oumuamua are o lungime de circa 400 de metri și o lățime de zece ori mai mică.

De unde vine Oumuamua? Cercetările de ultimă oră arată că sunt șanse foarte mari ca neobișnuitul asteroid să fi fost expulzat, cu forță, dintr-un sistem solar binar (în care doi sori orbitează, fiecare, împrejurul celuilalt). Obiectele formate din rocă, așa cum este și Oumuamua, au șanse sporite să fie expulzate dintr-un sistem solar binar. În schimb, în sistemele solare simple, este mai probabil ca un obiect alcătuit din gheață, cum ar fi o cometă, să împărtășească această soartă. Expulzarea lui Oumuamua din sistemul celor doua stele s-a datorat puternicelor interacțiuni gravitaționale.

asteroid

obiect

 

imagine

marima

Dr. Alan Jackson de la Universitatea din Toronto spune, cu privire la Oumuamua, că este ciudat că primul obiect „străin” ce a fost descoperit în propriul nostru sistem solar reprezintă un asteroid, având în vedere că era mai probabil ca un astfel de „vizitator”, provenit dintr-un alt sistem solar, să fie o cometă.

Recentul studiu, publicat în jurnalul lunar al Societății Astronomice Regale, promovează teoria potrivit căreia Oumuamua provine dintr-un sistem în a cărui componență ar intra și o stea fierbinte, masivă. Ipoteza că ar reprezenta o navă extraterestră sau o structură artificială s-a bazat pe constatarea că Oumuamua a călătorit o distanță enormă, prin spațiu, fără a intra în coliziune cu vreun alt obiect. La SETI (Search for Extra-terrestrial Intelligence) s-a afirmat, la vremea descoperirii sale, chiar, că obiectul ar putea fi „un artefact extraterestru”.

În călătoria sa cosmică, Oumuamua, ce părea că vine din direcția stelei Vega din constelația Lira, s-a apropiat de Terra la o distanță de 33 milioane de kilometri și a trecut, prin sistemul solar, cu formidabila viteză de 30 km/secundă. E un mister, totuși, cum de a putut călători Oumuamua vreme de miloane de ani fără a fi nimicit în tot acest timp.

nava

corp cosmic

Oumuamua

Surse: scientificamerican.com, dailymail.co.uk, nbcnews.com

Autor: Tomi Tohaneanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii