Noutăți

Neobișnuiții zgârie-nori din Hong Kong. Motivul pentru care aceste contrucții au „găuri” în mijloc

  •  
  •  
  •  

În Hong Kong, unul dintre cele mai frumoase orașe ale Asiei, proiectarea unei clădiri nu este determinată doar de arhitecți și ingineri, aceasta trebuind să primească și aprobarea maeștrilor în Feng Shui pentru a putea fi realizată. Această filozofie antică chineză de aranjare a obiectelor în armonie cu natura este adânc înrădăcinată în cultura Hong Kong-ului.

Feng shui este un ansamblu de principii de geomanţie care afirmă că formele şi mediul ambiant pot influenţa principiul qi-ului (al energiei vitale). Scopul este realizarea armonizării locurilor în care oamenii trăiesc, prin analiza fluxurilor de energie din mediul înconjurător (qi). Bazându-se pe teoria celor 5 elemente – pământ, metal, apă, lemn, foc – şi pe principiile yin şi yang, expertul feng-shui încearcă să reechilibreze forţele care se manifestă local pentru a ameliora sănătatea, prosperitatea şi comportamentul persoanelor.

Astfel, totul se proiectează în funcție de specificațiile aduse de acești experți ai Feng Shui-ului. De la orientarea clădirii, forma acesteia șî până la poziționarea intrării și chiar a mobilierului din interior. Feng Shui-ul a fost suprimat în China continentală în timpul Revoluției Culturale din anii 1960, dar și-a făcut treptat reapariția, mai ales după anii 90, din cauza credințelor în această tradiție a  dezvoltatorilor imobiliari dar și a populației.

honk kong5 hong kong1

Exemple sunt nenumărate: cei mai mulți locuitori ai Hong Kong-ului nu intră în clădirea The Bank of China Tower, pentru că sunt convinși că aceasta este plină de energii negative, nerespectând principiile Feng Shui. Printre alții, proprietarul complexului Lippo Centre este convins că a dat faliment deoarece nu și-a construit clădirea după tradițiile antice.

După cum o să observați și în imagini, multe clădiri noi din Hong Kong au o gaură în mijloc. Conform legendelor, aceste găuri le permit vânturilor încărcate cu energie pozitivă să treacă prin clădiri și să le purifice.

honk kong 2 honk kong3

sursa: nytimes.com

sursa: amusingplanet.com

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

3 Comments on Neobișnuiții zgârie-nori din Hong Kong. Motivul pentru care aceste contrucții au „găuri” în mijloc

  1. Eu credeam ca sunt mijloace de aparare contra atentatelor aeriene,spatiile goale reducind la minim sansele de a lovi cladirea.Ei,mai invatam!

    • Ce atentate aeriene? Alea sunt povesti de adormit copii. De ce nu se intampla „atentate” in Dubai? Pentru ca acolo nu traiesc americani… Iar The Bank of China Tower nu vad motivul pentru care nu ar fi constuita conform arhitecturii Feng Shui.

  2. Si, daca judecam dupa faptul ca le merge foarte bine, s-ar putea sa aiba dreptate cu Feng Shui-ul lor…

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii