Noutăți

Natura este un artist cu fantezie în exces. Într-o zi, tare demult, Natura s-a jucat cu florile, formele și culorile. Și iată ce minunății au putut rezulta!

 Văzând imaginile florale de mai jos, o  persoană oarecare ar putea zice: mimetism! Dar nu, aici este cu totul altceva, deoarece mimetismul reprezintă însușirea unor specii de a copia fie ambientul în care se dezvoltă, fie aspectul altor specii, de obicei dintr-acelea de care prădătorii se feresc. Dar când o specie florală are, de milioane de ani, un aspect similar cu al unui papagal sau al unei balerine, știința amuțește, cuvintele sunt de prisos și rămâne să se mai manifeste doar admirația privitorului.

orhideea-balerina

Orhideea-balerină crește singură sau în grupuri în diferite locuri din Australia. Este o plantă pusă în mod frecvent în pericol de către animalele erbivore, cum ar fi cangurii și iepurii, în zonele în care se dezvoltă.

orhideea-papagal

Floarea-papagal (Impatiens Psittacina) este încă una dintre minunile naturii. Florile sunt colorate în carmin și purpuriu. Dacă sunt privite dintr-o parte, se aseamănă de minune cu un papagal aflat în zbor. Este o plantă ce poate fi întâlnită arareori, dezvoltându-se pe alocuri în India, Tailanda și Burma.

gura-leului

Gura-leului (Antirrhinum) se dezvoltă în zonele mediteraneene ale Europei, Americii, precum și-n Africa de Nord. Dacă sunt apăsate din lateral, petalele sale deschise prezintă o asemănare cu figura unui leu fioros sau a unui dragon care deschide gura pentru a scuipa flăcări. După ce vine iarna, petalele dispar și rămân în urmă doar capsulele ce conțin semințe, privitorul va remarca cât de mult se aseamănă acestea unor cranii în miniatură. Pe baza acestui aspect, la cei vechi exista credința că planta deține puteri magice. Este vorba însă doar de magia naturii. Există 40 de specii de gura-leului, una singură e cultivată.

orhideea-rata

Orhideea-rață (Caleana Major) are o culoare roșie-maronie și crește în Australia, din Queensland până în sudul Australiei. Poate fi observată, uneori, și în Tasmania. Seamănă cu o rață care se înalță în zbor. Chiar dacă „rața” are, ce-i drept, aripile cam sfrijite, floarea atrage și intrigă prin coloritul și aspectul său inedit.

inima-singeranda

Inimă-sângerândă (Lamprocapnos spectabilis) este o plantă înrudită cu macul, care are forma unei inimi, din care pare că se prelinge o picătură. Uneori, picătura aduce mai mult cu o lacrimă. Specia poate fi observată în Siberia, Coreea, Japonia și partea de miazănoapte a Chinei.

Autor: Tomi Tohăneanu

Sursă informații și imagini: www.wonderslist.com


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

1 Comment on Natura este un artist cu fantezie în exces. Într-o zi, tare demult, Natura s-a jucat cu florile, formele și culorile. Și iată ce minunății au putut rezulta!

  1. Foarte frumos! Multumesc mult pentru stropul de frumusete si culoare!

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii