Noutăți

Nașterea Bagdadului a fost un punct de reper pentru civilizația mondială. Cum arăta așezarea supranumită în trecut “Orașul Păcii”

Deși astăzi Bagdadul, capitala Irakului, este un oraș în care puțini dintre noi și-ar dori să trăiască, fondarea sa în urmă cu 1250 de ani a reprezentat o piatră de temelie importantă în istoria designului urban. Mai mult decât atât, a fost un punct de reper pentru civilizație și, nu în ultimul rând, scena poveștilor Șeherezadei din O mie și una de nopți.

Contrar credinței populare, Bagdadul este vechi, dar nu foarte vechi. A fost fondat în anul 762 d.Hr de califul al-Mansur al califatului Abbasid, iar potrivit documetnelor istorice, pentru construirea orașului, care a durat patru ani, au lucrat 100 000 de arhitecți, meșteri și muncitori aduși din Siria și alte provincii ale imperiului. Era numit Madīnat al-Salām, într-o traducere liberă „orașul păcii”, era situat pe malul vestic al Tigrului, în aceeași vale în care se aflaseră unele dintre cele mai puternice capitale ale lumii antice: Babilon, Ctesiphon, Ninive, Ur. Mult timp Madīnat al-Salām rămâne numele oficial al orașului, utilizat în documentele oficiale sau monede.

round-city-baghdad-12 round-city-baghdad-36 round-city-baghdad-26

Potrivit geografului și istoricului arab al secolului al IX-lea, Yaqubi, poziția sa favorabilă comerțului pe Tigru, aproape de Eufrat, i-a dat orașului potențialul de a fi un reper global. Potrivit acestuia Orașul păcii devenise după primii ani de la înființare un loc plin de oameni de știință, astronomi, poeți, matematicieni, muzicieni, istorici și filozofi. În anul 830, califul al-Ma’mūn inființează la Bagdad una dintre cele mai importante instituții culturale din istorie. Așa numita „Casă a înțelepciunii” care îndeplinea mai multe funcții: bibliotecă, instituție de învățământ, oficiu de traduceri. Aici se desfășoară o intensă activitate de traducere a moștenirii științifice și filosofice a antichității. Se traduc lucrări de medicină ale lui Galenus, Hippocrate, Dioscoride, lucrări de astronomie, matematică, fizică sau geografie. Epoca abbasidă a traducerilor, inaugurată în anul 750, a durat aproape un secol. În această perioadă, arabii au jucat un rol fundamental în transmiterea comorilor vechilor științe ale Occidentului și Orientului.

Orașul are o așezare circulară, mult mai vizibilă în trecut,motiv pentru care era numit și „orașul Circular” sau Bagdad. Avea un diametru de 2 km și era împrejumit de ziduri duble și de un șanț de apărare, iar zona centrală dispunea de un al treilea zid, înalt de aproape 15 metri. Orașul avea patru porți de acces dinspre principalele regiuni ale imperiului: Khorasan, Siria, Basra și Kufa. În numai câțiva ani, orașul devine un important centru comercial și politic și câștigă un prestigiu neegalat în Evul Mediu decât de Constantinopol.

581643_10151360320078722_2041144210_n Web_Baghdad_shutterstock_319901069 9796e6a42482be4b1cefc016f9a19085 fixedw_large_4x

sursa: https://www.theguardian.com/cities/2016/mar/16/story-cities-day-3-baghdad-iraq-world-civilisation

sursa: http://socks-studio.com/2015/10/06/the-round-city-of-baghdad/

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii