Noutăți

NASA și-a dezvăluit planul de a obține și aduce pe Pământ primele mostre din solul marțian

NASA și-a prezentat planul pentru viitorul său rover, “Mars 2020”, care va colecta probe de pe suprafața planetei roșii și le va aduce pe Pământ. De la aterizarea lui Viking 1 pe Marte în 1975, NASA a reușit să trimită 7 rover-uri pe enigmatica planetă roșie, însă niciunul dintre aceștia nu a trimis înapoi spre casă vreo probă de sol, totul fiind analizat cu ajutorul echipamentelor de la bordul vechiculelor.

NASA face un pas uriaș către atingerea acestui obiectiv în 2020, prin intermediul platformei “Mars 2020”. Radarul său va putea căuta apă sau gheață până la 30 de metri sub suprafața solului, iar cu ajutorul unui laser va putea citi atomii de carbon din atmosferă. De asemenea, va putea excava în rocile solide pe care le va păstra ca mostre ce vor fi ridicare și aduse pe Pământ de o misiune ulterioară. Roverul va fi lansat în vara anului 2020 și va atinge planeta Marte în februarie 2021.

Pe Marte se găsește cel mai înalt munte cunoscut al Sistemului Solar, Olympus Mons – 21.230 m altitudine, precum și cel mai mare canion, numit Valles Marineris. În anul 2008, în trei articole publicate în revista Nature s-au adus dovezi despre un crater de impact uriaș, lung de 10.600 km și lat de 8.500 de km, care este de aproximativ patru ori mai mare decât craterul Bazinul Polul-Sud-Aitken de pe Lună.

Marte a pierdut magnetosfera acum 4 miliarde de ani, vântul solar interacționând direct cu ionosfera marțiană, ținând atmosfera mai rarefiată decât ar fi în mod normal, și asta din cauza eliminării atomilor din atmosfera superioară.

sursa: http://www.sciencealert.com/nasa-just-unveiled-its-plan-to-retrieve-the-first-ever-samples-from-mars

traducere și adaptare: Radu Ungureanu

IDL TIFF file

IDL TIFF file


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

1 Comment on NASA și-a dezvăluit planul de a obține și aduce pe Pământ primele mostre din solul marțian

  1. cetățeanul tulburat // 11 decembrie 2017 at 15:50 // Răspunde

    NASA = mincinoasa…Intre Marte și Jupiter există rămășițele unei foste planete care nu se știe cum a fost distrusă, iar NASA are mostre din cea planetă care se numea Tiamat, astăzi o numim centura de asteroizi…guvernul din umbră a trimis oamenii lor pe Marte în 1974 să exploreze… operațiunea ultrasecretă s-a numit High Jump.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii