Noutăți

NASA ne dezvăluie o fascinantă lume extraterestră, în imagini preluate de către sonda Huygens. VIDEO

  •  
  •  
  •  

În cadrul misiunii Cassini, sonda spațială Huygens a aterizat pe Titan, cea mai mare lună a planetei Saturn, la începutul anului 2005. Imaginile provenite de la NASA ne arată felul în care arată terenul și relieful din lumea extraterestră de pe Titan. Reiese că dunele de pe Titan sunt de dimensiuni colosale, atingând, în medie, 1-2 kilometri în lățime, sute de kilometri în lungime și câte 100 de metri în înălțime.

4

Sonda spațială a programului Cassini a facilitat cercetarea lui Saturn, a inelelor și a lunilor sale încă din 2004. Vreme de 7 ani, a naveta a călătorit către Saturn. Ajunsă la destinație, în vecinătatea planetei, a descoperit lucruri uimitoare, cum ar fi oceanul de pe Enceladus (una dintre lunile lui Saturn, a șasea ca dimensiuni) și mările de metan lichid de pe Titan.

Mai înainte ca nava spațială Cassini să capteze cele mai detaliate imagini de pe Saturn care au fost văzute vreodată, a fost eliberată companioana sa de drum, sonda Huygens, pentru a studia luna cea mai mare a acestei planete, adică Titan. Misiunea Cassini se apropie de final, după două decenii, întrucât combustibilul este pe terminate.  2017 este ultimul an al misiunii Cassini, dat fiind că nava spațială se va autodistruge, în luna septembrie.

7

Sonda Huygens este un proiect al Agenției Spațiale Europene și s-a separat de nava mamă în anul 2004. Seria de imagini pe care a publicat-o NASA este preluata de către camera video de mici dimensiuni instalată pe Huygens. Pe Titan, terenul este înghețat, accidentat.

2

Pe alocuri se văd urme asemănătoare cu albiile secate ale unor râuri. Cei de la NASA afirmă că studiul satelitului Titan ne ajută în evaluarea potențialului său de a oferi condiții de locuire permanentă și ne oferă o mai bună înțelegere a fazelor primare ale existenței Pământului.

Imaginile realizate în timpul coborârii sondei Huygens a relevat canalele râurilor și zonelor inundabile. Camera foto a sondei a preluat imaginea unui platou cu un mare număr de canale întunecate, formand rețele de drenare. Există multe similitudini cu relieful de pe Pământ. La locul de aterizare al sondei Huygens s-au observat bucăți de gheață asemănătoare, ca formă, cu bolovanii de râu de pe Terra.

3

Titan este unul dintre cele mai interesante corpuri cerești ale sistemului solar, dacă vine vorba despre cercetările efectuate pentru găsirea unor forme de viață extraterestre. Această lună a lui Saturn, ale cărei lacuri și nori sunt compuși din hidrocarburi este, în afară de Terra, singurul loc de pe sistemul solar (dintre cele descoperite până azi) care are un ciclu meteorologic activ, în care căderile de precipitații (ploile) erodează și modifică peisajul.

5

Pe Titan, râurile, mările și picăturile de ploaie nu sunt constituite din apă, ca pe Terra, ci din metan în formă lichidă. Acolo, temperaturile la nivelul solului sunt de -180°C, așadar apa n-ar putea exista decât în starea de agregare solidă.

1

Titan constituie o versiune înghețată a Terrei de acum câteva miliarde de ani, înainte ca atmosfera terestră să se îmbogățească în oxigen. Datorită gravitației slabe, atmosfera lui Titan se extinde până la o distanță de peste 590 de km, împrejurul satelitului. Aterizarea sondei spațiale Huygens pe Titan constituie prima operațiune de acest fel, care a avut loc pe un satelit natural al unei alte planete.

Autor: Tomi Tohaneanu

Sursă informații: www.dailymail.co.uk

Imagini: www.dailymail.co.uk


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

2 Comments on NASA ne dezvăluie o fascinantă lume extraterestră, în imagini preluate de către sonda Huygens. VIDEO

  1. For all of this wo claim they are inteligent instead of sending robot’s to Saturn or God knows were for millions try to sort out the climate change or even better try to find solutions for agricultural in desert then I will be impressed. peace

  2. Oare mai angajeaza NASA graficieni? Ca as aplica si eu 😀

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii